Yazar: 12:00 bi' onluk

Türk Edebiyatı’nın Çağdaş Ünlü Yazarları-4

Dördüncü seçkimiz yine usta ve aynı zamanda popüler yazar seçkilerinden meydana gelmekle birlikte kimisi ilk kitaplarında adını duyurmuş kimileri ise birkaç kitap deneyiminden sonra hafızamızda yer edinmeye başlamıştır. Oldukça başarılı olan bu yazar ve şairlerimiz aynı zamanda yazarlığının yanında diğer sektörde de tanıyabileceğimiz kişilerdendir. Son birkaç yıldır en çok okunanlar listelerinin başında gelen isimlerin edebiyat dünyasına adım attıkları ve yazın dünyasına getirdikleri kimi kitapları naçizane tavsiyemiz üzerine sizler için bir araya getirdik. İşte o yazarlardan bazıları ve edebiyat yolculukları…

Türk Edebiyatının 10 Ünlü Çağdaş Yazarı

1)ÖMER ERDEM (1967-)/İSTANBUL’A

Şair Ömer Erdem 21 Ocak 1967, Harmanpınar / Bozkır / Konya doğumlu. A. Can Yakın ve İshak Buhar, N. Yerli, Yusuf Kilkoğlu imzalarını da kullandı. İlköğrenimini Harmanpınar’da, lise öğrenimini Bozkır Lisesinde tamamladı. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türkoloji Bölümü (1990) mezunu. Aynı bölümde yüksek lisans yaptı. doktora çalışmalarına katıldı. 1992 yılında kameraman olarak TRT İstanbul Televizyonunda göreve başladı. TRT 2, Eğitim- Kültür ve Drama Programlarında yöneticilik yaptı. Aynı kurumda Kültür Dairesi Başkanı oldu. 1997 yılında arkadaşlarıyla birlikte Kaşgar dergisini kurdu ve yönetti (38 sayı).

İlk şiiri, Diriliş dergisinde yayımlandı. Öğrencilik yıllarında Diriliş dergisinde görev aldı. Şiir ve yazıları 1988’den itibaren Diriliş’den başka, Dergâh, Kaşgar, Düşler, Nar, Göçebe, Gösteri, Hece, Kitap-lık, Yasakmeyve vd. dergilerle Yeni Şafak gazetesinde yayımlandı. Şiir sanatı üzerine yazı ve denemelerinin çoğunu Kaşgar’da yayımladı. Yarım Ağaçlar adlı kitabı 2002 Cahit Zarifoğlu Şiir Ödülüne değer görülen ilk kitap oldu.

Ömer Erdem ilk kitabıyla, kuşağı içinde yeni şiirin yön kazanmasında etkin bir isim olarak görüldü. Dile verdiği özel önem, şiiri varoluş ve kültürle yoğurma düşüncesi, Türk şiirini tarihsel bütünlüğü içinde görme ve değerlendirme çabası, poetik duyuş ve özgünlükteki titiz ve diri yaklaşımları özellikle dikkat çekti. Şiirlerinde belirginleşen klasik duyuş bir tür yeni modernlik olarak değerlendirildi. İlk kitabından bu yana hem bir duyuş bütünlüğünden hem de sürekli bir gelişim, değişim ve açılımdan söz edilebilir. Dördüncü şiir kitabı Yarım Ağaçlar, çeşitli bağlamlarda okunmaya açık yapısıyla ilgi çekti. Söyleyişinin saflığı yanında duyuşundaki hakikilik, dilin çarpıcı ve yaratıcı imkânlarına açık imgeci yalınlık, hikmete olduğu kadar zamana, coğrafyaya ve tekil insana seslenen metafizik çağrılar şiirlerinin tümünde görülebilir.

2)ETHEM BARAN(1962-)/EVLERİMİZ POYRAZA BAKAR

Öykücü Ethem Baran 1962, Yozgat doğumlu. İlk ve ortaöğrenimini Yozgat’ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Eğitim Yönetimi ve Planlaması Bölümü (1983) mezunu. Yüksek lisans çalışmasını aynı bölümde, güzel sanatlar eğitimi alanında tamamladı. Bir süre Ağrı Millî Eğitim Müdürlüğünde çalıştıktan sonra Ankara Millî Eğitim Müdürlüğünde eğitim uzman yardımcısı olarak görev yaptı. Bir süre Gazi Üniversitesinde ders verdi. Ardından MEB Yayınlar Dairesi Başkanlığı tarafından çıkarılan Millî Eğitim dergisinde çalıştı.

İlk desenleri ile hikâyelerini 1978 yılından itibaren Hisar dergisinde yayımlamaya başladı. Ürünleri daha sonra  Millî Kültür, Millî Eğitim, Doğuş, Töre, Gençliğin Sesi, Dergâh, Adam Öykü, Türk Edebiyatı, Dolunay dergilerinde yayımlandı. Kurutulmuş Gül Mevsimi kitabı ile Türkiye Yazarlar Birliği 1994 Hikâye Ödülünü, Dönüşsüz Yolculuklar Kitabı ile 2005 Yunus Nadi Öykü Ödülünü kazandı. Ayrıca geçtiğimiz son günlerde 66. Sait Faik Hikâye Armağanı’nın bu yılki sahibi olmuştur.

3)AHMET BÜKE(1970-)/KIRLANGIÇ ZAMANI

1970 Manisa doğumlu olan Ahmet Büke, 1997 yılında İzmir Dokuz Eylül üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümünden mezun olmuştur.

2008 yılında Alnı Mavide, kitabı ile Oğuz Atay Öykü Ödülünü, 2011 yılında Kumru’nun Gördüğü, ile Sait Faik Hikaye Armağanını kazanmıştır.

5)İHSAN OKTAY ANAR(1960-)/ AMAT

İhsan Oktay Anar, 1960 yılında Yozgat’ta dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İzmir’de tamamladı. Lisans, master ve doktora öğrenimini Ege Üniversitesi Felsefe Bölümü’nde yaptı. Aynı üniversitede -2011 yılında emekli olana kadar- öğretim üyesi olarak görev yapmıştır.

Edebiyatçılar Derneği ve PEN Yazarlar Derneği üyesidir. İlk öyküsü “Kâfirler İçin Apologya” Nisan 1985’te Morköpük dergisinde çıktı. İlk romanı Puslu Kıtalar Atlası, Hulki Aktunç’un önsözüyle yayınlandı. Hulki Aktunç, Anar’ı “tarihlerden yeni tarihler, ülkelerden yeni ülkeler, kentlerden yeni kentler, kişilerden de yeni kişiler üreten bir ravi-yi ahbar” olarak nitelendirdi. Anar’ın yapıtlarının tarihsel romanlar olmaktan öte, tarihsel olandan yeni bir roman çıkaran, diğer yandan da romanı yeniden tarihselleştiren yapıtlar olduğu belirtildi.

Kitab-ül Hiyel: Eski Zaman Mucitlerinin İnanılmaz Hayat Öyküleri adlı romanında, bir efsaneden yola çıktı. Efsanede, gücünü uzun saçlarından alan Samson’un yerine, gücünü aklından ve aklının gittikçe uzayan gücünden alan insanın trajedisi fantastik bir serüvenle işleniyordu. Kitabın ana teması olan bu konu, insanın doğaya hükmetme erkini eline geçirme ve dolayısıyla sonsuzluğa egemen olma tutkusuna dönüşen ussal çabasının, sonuçta insana mutluluk getirmemesi biçiminde özetlenebilir.

Efrâsiyâb’ın Hikâyeleri adlı yapıtı İngiltere‘de 476 Oyuncuları tarafından sahnelendi.

Türk Edebiyatının 10 Ünlü Çağdaş Yazarı-2

6)BARIŞ BIÇAKÇI(1966-)/TARİHİ KIRINTILAR

 Öykü ve roman yazarı, çevirmen, 1966, Adana doğumlu. İlk ve ortaöğrenimini Ankara’da tamamladı. ODTÜ Makine Mühendisliği Bölümünden mezun oldu. 1988’den itibaren TÜBİTAK Popüler Bilim Kitaplığının editörlüğünü yaptı. Bıçakçı’nın öykü ve romanlarından başka mesleki çeviri kitapları vardır.

2004 yılında yayımlanan Bizim Büyük Çaresizliğimiz romanı, 2011 yılında Seyfi Teoman tarafından beyaz perdeye aktarıldı. Filmin senaryosunu Barış Bıçakçı ile Seyfi Teoman birlikte yazdılar. 

Öykü ve romanları ile kuşağının göze çarpan yazarlarından oldu. Anları ve kişileri sıra dışı ayrıntılarla yalın bir anlatımla öykülendirmedeki ustalığı ile anılıyor. 

7)YAVUZ EKİNCİ(1979-)/PEYGAMBERİN ENDİŞESİ

Yavuz Ekinci, 1979′ da Batman-Mişrita’da doğdu. Dicle Üniversitesi Siirt Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Bölümü’nü bitirdi. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde Türk Dili ve Edebiyatı alanında yüksek lisans eğitimine devam ediyor. Ekinci, öyküleriyle Haldun Taner (2005) ve Yunus Nadi (2008) gibi önemli öykü ödüllerini aldı. Eserlerinde felaket günlerini işleyen Ekinci’nin Cennetin Kayıp Toprakları’nda yer alan “İncir” adlı öyküsü Tayfur Aydın tarafından İz / Reç (2011) adıyla sinemaya uyarlandı. Film 31. Uluslararası İstanbul Film Festivali Onat Kutlar jüri özel ödülünü aldı.

8)CEVAT ÇAPAN(1933-)/SON DURAKTAN BİR ÖNCE

18 Ocak 1933’te İstanbul Darıca’da doğdu. 1953’te Robert Kolej’i bitirdi. İngiltere’de Cambridge Üniversitesi İngiliz Edebiyatı bölümünü 1956’da tamamladı. İstanbul Üniversitesi’nde 1968’de doçent, 1975’te profesör oldu. Çeşitli üniversitelerde görev yaptı. 1981-1982’de Amerika’da bulundu. Devlet Tiyatroları Edebi Kurul Başkanlığı, ansiklopediler ve yayınevlerinde danışmanlık yaptı. İlk şiiri 1952’de Varlık dergisinde yayınlandı. Daha sonra Yeditepe, Seçilmiş Hikayeler, Yücel Dergileri şiirlerine yer verdi. Şiirlerinde yaşam sevincini, umut ve geleceğe dönük bir güven duygusunu işledi. Pazar Postası’nda tiyatro eleştirileri yazdı. Dönem, Şiir Sanatı, Papirüs, Yeni Dergi, Milliyet Sanat ve Adam Sanat dergilerindeki şiir ve şiir çevirileriyle üretken bir yazın adamı olarak tanındı. 1980 sonrasında akademik çalışmaların yanısıra şiire daha çok zaman ayırdı. İlk şiir kitabı “Dön Güvercin Dön” 1986’da basıldı. Bu kitapla aynı yıl Behçet Necatigil Şiir Ödülü’nü kazandı.

9)ONUR ÜNLÜ(1973-)/ GİDİYORUM BU*

1973 yılında İzmit’te doğdu. Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi iletişim sanatları bölümünden mezun oldu. Daha sonra ise Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi iletişim bilimleri anabilim dalında yüksek lisans yaptı. 1993-1998 yılları arasında “Ah Muhsin Ünlü” mahlasıyla birçok şiir yazdı. 
Bu şiirlerini “Gidiyorum Bu” adlı kitapta topladı. 1999 yılında hem senaristliğini hem de küçük bir rol (Umur) oynadığı Deli Yürek dizisi ile televizyon kariyerine de adım attı. Daha öncesinde birçok kısa film çalışmasında da yer aldı. 2006’da ise ilk sinema tecrübesi olan Polis adlı ilk sinema filminin yönetmenliğini, senaristliğini ve yapımcılığını üstlendi.
Leyla ile Mecnun, Güneşin Oğlu, Beş Şehir, Şubat, Sen Aydınlatırsın Geceyi, Celal Tan ve Ailesinin Aşırı Acıklı Hikâyesi, Ben de Özledim, İtirazım var, Beş Kardeş, Kırık Kalpler Bankası, Aşkın Gören Gözlere İhtiyacı Yok gibi birbirinden ünlü ve sevilen yapımların yönetmenliğini, çok kez de senaristliğini birlikte üstlendi. Uzaklarda Arama ve Acı Aşk filmlerinin senaryolarını kaleme aldı. 

10)MİNE SÖĞÜT(1968-)/DELİ KADIN HİKÂYELERİ

Mine Söğüt, 1968 yılında İstanbul’da doğmuştur. Orta öğrenimini Kadıköy Kız lisesinde tamamlamıştır. 1985 yılında da babasını kaybetmiştir. Aynı yıl İstanbul Üniversitesi Latin Dili ve Edebiyatı bölümüne girmiştir.

1990 yılında Güneş Gazetesinde gazeteciliğe başlamış, insan hakları servisinde muhabirlik yapmıştır. 1993 yılında Türkiye Gazeteciler Cemiyetinin düzenlemiş olduğu yarışmada haber dalında mansiyon almıştır.

1996-2000 yılları arasında Haberci adlı televizyon belgeselinin metin yazarlığını yapış Öküz dergisinde yazdığı yazılarla tanınmıştır.

2001-2005 yılları arasında profesyonel gazeteciliği bırakan Mine Söğüt, Cihangir postası adlı yerel bir gazetenin gönüllü editörlüğünü yapmıştır. Yazarın ilk kitabı, Adalet Cimboz: Bir Yaşam Öyküsü Denemesi isimli biyografidir.

Türk Edebiyatının 10 Ünlü Çağdaş Yazarı-3
Visited 76 times, 1 visit(s) today
Close