Yazar: 10:00 bi' onluk, Kitap

Türk Edebiyatının 10 Ünlü Çağdaş Yazarı

Adını duyduğumuzda “bu şairin bu şiirini çok severim” ya da “bu yazarın bu kitabı henüz yeni çıktı” gibi yorumlar edebiyatseverler arasında sık sık söylenegelen sözlerdir. Üstatları bilmek, onları takip etmek ve okumak onları yaşatacaktır şüphesiz. Raflarda adını sıkça duyduğumuz zaman hatta duyarken bile kendimizden geçtiğimiz, büyüsüne kapıldığımız şair ve yazarlardır onlar: Cemal Süreya, İlhan Berk, Ahmed Arif, İsmet Özel, Ahmed Hamdi Tanpınar, Atilla İlhan, Nazım Hikmet Ran, Turgut Uyar, Orhan Veli Kanık, Erdem Beyazıt, Cahit Zarifoğlu, Edip Cansever, Nilgün Marmara, Didem Madak, Gülten Akın, Halit Ziya Uşaklıgil, Sabahattin Ali, Sait Faik Abasıyanık, Lale Müldür, Metin Altıok, Küçük İskender ve daha niceleri…

Yakın döneme tanık olduğunu bildiğimiz fakat kaybettiğimiz yazarlarımızı da bu listeye dâhil ediyorum. Bazı okuyucular da o kadar şanslıdır ki kendi keşifleri sayesinde adını henüz duymadığımız fakat kalemleri harikulade olan çoğu yazar ve şairleri erkenden tanımışlar, eserleriyle çoktan tanışmışlardır. Tanışma demişken, tanışma faslında kimler varmış buyurun görelim. Lakin şimdiden affımı dilemekte fayda var. Çünkü listeye dâhil edemediğim birçok şair ve yazar olacak, listeyi 30 kişiyle sınırlı tutacağım ve yanlarına naçizane öneri kitapları konduracağım. Şimdiden varlıkları için şükran ve sevgilerimi yolluyorum. Keyifli okumalar!

1) İSMAİL GÜZELSOY(1963-) / HATIRLA

Yazar Iğdır’da doğdu, İstanbul’da büyüdü. Ortaöğrenimini İstanbul’da tamamladı. İstanbul Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu’ndan ayrılıp İsveç’te Umea Üniversitesi İsveç Dili ve Edebiyatı okudu. Üç yıl bu ülkede yaşadı. Dergi ve gazetelerde denemeler, öyküler yazdı. Gergedan Sanat Dergisi için yalnızca fotoğraflar kullanarak bir öykü yayınladı. Sonra, kendi deyimiyle “mikro-roman” üzerinde çalıştı. 15-20 sayfalık bu çalışmaların roman olduğunda ısrar etti, ancak bunlardan derlenmiş kitabı, “öykü” türünde değerlendirildi.

Başlıca eserleri: Hatırla, Ruh Hastası, Seni Seziyorum/Kitab-ı Mukadder, Sincap, Rukas-Perde Açılıyor, Çıt Yok, Değil Efendi’nin Renk ve Korku Meselleri, İyi Yolculuklar, İstanbul’un Gezi Rehberi – 2 Günde Tarihi Yarımada, İstanbul’un Gezi Rehberi – 2 Günde Pera ve Boğaz

2) ASLI ERDOĞAN(1967-) / KIRMIZI PELERİNLİ KENT

Türk edebiyatının eserlerini 90’lı yıllarda vermeye başlamış yeni kuşak kadın yazarlarındandır ve Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’nde (CERN) görev yapan ilk Türk fizikçilerdendir. Fizik doktorasını yarıda bırakarak edebiyatçılığı seçti; öykücü kimliği ile tanındı. Öykünün yanı sıra roman, şiirsel düzyazı, deneme alanında da eserler verdi; çeşitli gazetelerde köşe yazarlığı yaptı. Birçok ulusal ve uluslararası ödüle değer görülen Erdoğan’ın eserleri özellikle Avrupa ülkelerinde ilgi görmüş ve pek çok dile tercüme edilmiştir.

Başlıca eserleri: Kabuk Adam, Mucizevi Mandarin, Kırmızı Pelerinli Kent, Hayatın Sessizliğinde, Bir Yolculuk Ne Zaman Biter, Bir Delinin Güncesi, Bir Kez Daha Taş Bina ve Diğerleri

3) NİHAN KAYA(1979-) / GİZLİ ÖZNE

Nihan Kaya, 1 Ağustos 1979 yılında doğmuştur. Çatı Katı, Gizli Özne, Buğu, Disparöni, Fildişi Kuyu kitaplarının da yazarıdır. Boğaziçi Üniversitesi İngiliz Edebiyatı mezunudur. Nihan Kaya, University of Essex’te Psikanaliz dalında yüksek lisans yapmıştır. Edebiyat ve psikoloji alanında uluslararası çalışmalar yayınlamıştır. King’s College London’da Karşılaştırmalı Edebiyat bölümüne bağlı olarak yazdığı doktora tezi “sanatsal enerji” üzerinedir.

Başlıca eserleri: Kırgınlık, Kar ve İnci, Ama Sizden Değilim, Disparöni, Buğu, Çatı Katı, Gizli Özne, İyi Toplum Yoktur: Günlük Hayatta Toplumun Bireyi İstismar Biçimleri, İyi Aile Yoktur, Yazma Cesareti: Acının Yaratıcılığa Dönüşümü, Fildişi Kuyu: Psikanalitik Edebiyat Eleştirisi ve Kadın

4) AKGÜN AKOVA(1962-) / YIKIK BİR ÇOCUK BAHÇESİ GİBİYDİ YÜZÜ

1962 yılında Sakarya’ya bağlı Akyazı ilçesinde dünyaya geldi. Gebze Lisesi’nin ardından Hacettepe Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümünü ve İstanbul Üniversitesi İşletme İktisadı Enstitüsü’nü bitirdi. 1984 yılında ilk şiiri Milliyet Sanat dergisinde yayınlandı. İlk şiir kitabı olan Sansürttürme Şair Abüüü 1991 yılında yayımlandı. Şaire 1993 yılında Truva Şiir Ödülü, 2003 yılında ise Dionysos Şiir Ödülü verildi. Akova, denemelerinin yer aldığı Yıkık Bir Çocuk Bahçesi Gibiydi Yüzü isimli kitabıyla ise 1998 yılında Dil Derneği Ömer Asım Aksoy Ödülü’ne layık görüldü.

Kadir Has Üniversitesi ve Akademi İstanbul gibi eğitim kurumlarında “yaratıcılık” dersleri de veren şair ayrıca TRT ve Açık Radyo’da sunuculuk, metin ve program yazarlığı da yaptı. Voyager, Skylife, National Geographic gibi dergilerde gezi yazıları da yayınlanan Akova 1998-2006 yılları arasında Voyager dergisinde seyahat editörü olarak da çalıştı.

Başlıca eserleri: Sansürttürme Şair Abüüü,  Pepetye, Baba Bana Bağırma, Aşk ve Kuyrukluyıldız, Seçme Şiirler, Sevdiğim Kadın Adları Gibi, Güzel Atlar Ülkesi, Yıkık Bir Çocuk Bahçesi Gibiydi,  Elimi Tut Yeter

5) IRMAK ZİLELİ(1978-) / GÖLGESİNDE

1978 yılında İstanbul’da doğdu. Sosyal Antropoloji öğrenimi gördü. Televizyon ve dergilerde muhabirlik yaptı. Roman Kahramanları dergisinin kuruluşunda görev aldı ve ilk 6 sayı yayın yönetmenliğini yürüttü. 2006 yılından bu yana çeşitli dergilerde, gazete kitap eklerinde değerlendirme ve eleştiri yazıları yayınlanıyor. 2007-2017 tarihlerinde editörlüğünü yaptığı Remzi Kitap Gazetesi’ndeki “Devrik Cümle” adlı köşesi 2017 itibarıyla K24 web sitesinde okurla buluşmaya devam ediyor. Zileli’nin “Tuhaf Karşılaşmalar” başlığı altında toplanan hikâyeleri aylık Tuhaf dergisinde okurla buluşuyor. Ayrıca Irmak Zileli, on8kitap.com internet sitesinde meydandaki bir bozuk saatin gözünden hikâyeler anlatmaya devam ediyor.

Zileli’nin basılmış eserleri arasında Eşik (2011, 2012 Yunus Nadi Roman Ödülü), Gözlerini Kaçırma (2014) ve Gölgesinde (2017) romanlarının yanı sıra Bayram Çocukları (2004) isimli bir araştırma ve Halit Refiğ ile söyleşilerinden oluşan Doğruyu Aradım Güzeli Sevdim (2009) başlıklı kitabı bulunuyor.

6) İBRAHİM TENEKECİ(1970-) / AĞIR MİSAFİR

İbrahim Tenekeci, 1 Eylül 1970 yılında Kastamonu’da dünyaya gelmiştir. Lise eğitimini yarıda bırakıp edebiyata yönelmiştir. Bir dönem de kitapçılık yapan yazarın ilk şiiri 1988 yılında yayınlanmıştır. İbrahim Tenekeci, 1998-1999 yılları arasında Sağduyu gazetesinde kültür sanat editörü ve köşe yazarı olarak çalışmış, Milli gazetede köşe yazarlığı ve düşünce sayfası editörlüğü yapmıştır.

Ağır Misafir adlı eseri ile 2008 yılında, Türkiye Yazarlar Birliği tarafından yılın şairi seçilerek aynı yıl da yılın yazarı ödülüne layık görülen İbrahim Tenekeci, evli ve beş çocuk babasıdır.

Başlıca eserleri: Üç Köpük, Peltek Vaiz, Güzellik Uykusu, Giderken Söylenmiştir, Ağır Misafir, Kimsenin Kalbi, Görmeden Ölmek, Özet Görüntüler

7) NERMİN YILDIRIM (1980-) / UNUTMA DERSLERİ

Nermin Yıldırım 7 Mart 1980 yılında Bursa’da dünyaya geldi. Anadolu Üniversitesi İletişim Fakültesi Basın Yayın Bölümünden mezun oldu. Bir çok gazetede ve dergilerde muhabir, editör ve köşe yazarı olarak çalıştı. İlk romanı olan Unutma Beni Apartmanı 2011 senesinden yayınlandı.  Bundan sonra Rüyalar Anlatılmaz, Saklı Bahçeler Haritası, Unutma Dersleri, Dokunmadan, Misafir kitapları izledi. 

Nermin Yıldırım kitapları Romanca, Sırpça, Fransızca, Çinçe, Arapça gibi bir çok dile çevrildi. Uluslararası Edebiyat projelerine katıldı ve çeşitli ülkelerin yazarları ile ortak çalışmalar yaptı. 2013 senesinde KÖLN Kültür dairesi daveti ile KÖLN’e 2015 senesinde ise Sanghay Yazarlar Derneğinin daveti ile Çin Sanghay’a gitti. 

8) NİL SAKMAN / SÜREYYA

Nil Sakman Ankara’da doğdu. Edebiyat, Dramaturji, Cinsiyet Çalışmaları ve Siyaset Bilimi dallarında lisans ve lisansüstü çalışmalarını tamamladı. On dört yıl Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalıştıktan sonra İstanbul’a taşındı. Tavanarasındaki Deli Kadın, Giacomo Joyce gibi kuramsal ve edebi yapıtları Türkçeye kazandırdı. Edebiyat ve sanat dergilerinde kuramsal metinleri, öyküleri ve performans metinleri yayımlandı. Halen İstanbul’da eşi ve kedileriyle yaşıyor.

9) AYFER TUNÇ (1964-) / SUZAN DEFTER

AYFER TUNC

Ayfer Tunç 1964’te Adapazarı’nda doğdu. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni bitirdi. Üniversite yıllarında çeşitli edebiyat ve kültür dergilerinde yazılar yazmaya başladı. 1989 yılında Cumhuriyet gazetesinin düzenlediği Yunus Nadi öykü Armağanı’na katıldı, Saklı adlı yapıtıyla birincilik ödülünü aldı.

1999-2004 arasında Yapı Kredi Yayınları’nda yayın yönetmeni olarak görev yaptı. 2001 yılında yayınlanan ve okurdan büyük ilgi gören Bir Maniniz Yoksa Annemler Size Gelecek-70’li Yıllarda Hayatımız adlı yapıtı, 2003 yılında yedi Balkan ülkesinin katılımıyla düzenlenen Uluslararası Balkanika Ödülü’nü kazandı ve altı balkan diline çevrilmesine karar verildi.  Aynı kitap Suriye ve Lübnan’da Arapça olarak yayınlandı. Tunç’un 2003 yılında Sait Faik’in öykülerinden hareketle yazdığı Havada Bulut adlı senaryosu filme çekildi ve TRT’de gösterildi.

10) BURHAN SÖNMEZ / LABİRENT

Burhan Sönmez Haymana’da doğdu. İlk ve orta eğitimini Polatlı’da tamamladı. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdikten sonra bir süre avukatlık yaptı. Çeşitli gazete ve dergilerde kültür ve siyaset üzerine yazılar yazdı. Uzun yıllar yurt dışında (Britanya) kaldı. 

İlk romanı Kuzey 2009’da yayımlandı. Masumlar 2011’de ve İstanbul İstanbul 2015’te yayımlandı. Labirent Burhan Sönmez’in dördüncü romanıdır. Romanları kırk dilde yayımlanmaktadır. Sönmez, William Blake’in Cennet ile Cehennemin Evliliği şiir kitabını İngilizceden Türkçeye çevirdi Masumlar ile, 2011 Sedat Simavi Edebiyat Ödülü’ne layık görüldü ve aynı yıl İzmir St. Joseph En İyi Roman Ödülü’nü aldı. 

Bir Dersim Hikâyesi (Metis, 2012), Bana Adını Söyle (YKY, 2014) ve Gezi (Almanca, Binooki, 2014) öykü derlemelerine katılan Burhan Sönmez, Bursa Yazın ve Sanat Derneği tarafından verilen 2015 yılı Öykü Onur Ödülü’nün de sahibi oldu. Cevdet Kudret Edebiyat Ödülü 2014 yılı seçici kurulu üyeliği yaptı. ODTÜ’de Edebiyat Kuramı ve Roman üzerine dersler verdi. 2017 yılında Vaclav Havel Kütüphanesi Ödülü’nü aldı. İstanbul İstanbul romanı ile Britanya’da 2018 yılı EBRD Edebiyat Ödülü’nü aldı. PEN Türkiye, English PEN ve Kürt PEN üyesidir. Uluslararası-PEN yönetim kurulunda yer almaktadır.

Liste seri halinde devam edecektir, takipte kalınız. İyi okumalar!

SERİNİN DEVAMI:

Türk Edebiyatının 10 Ünlü Çağdaş Yazarı-2
Türk Edebiyatının 10 Ünlü Çağdaş Yazarı-3
Türk Edebiyatı’nın Çağdaş Ünlü Yazarları-4
Visited 185 times, 4 visit(s) today
Close