Koronavirüsün etkisi altına aldığı ve evde kalmamız gereken şu dönemde, içinde bulunduğum sağlık ordusu büyük bir savaş verirken, sizlere on kitaplık liste hazırlama gereği duydum. Bu yazıyı her nerede otururken okuyorsanız, dört duvar arasında farklı mekânlara ve zamanlara; yolculuğa çıkabileceksiniz!
Öyleyse başlayalım. Biiir…
1-Simyacı – Paulo Coelho
Bu kitanın adını duymayan kalmadı neredeyse. Lise yıllarımda okuduğum bu roman seyahat denilince aklıma ilk gelen eser oldu. Endülüslü çoban Santiago’nun İspanya’dan kalkıp Mısır piramitlerinin eteklerinde hazinesini aramaya gitmesini anlatan bu romanda seyahat etmenin sadece fiziksel bir eylem olmadığını insanın kendisini de keşfetmesinin bir fırsatı olduğunu okuyacaksınız.
2- Anadolu Notları – Reşat Nuri Güntekin
Çalıkuşu, Yaprak Dökümü, Dudaktan Kalbe eserleriyle tanıdığımız Reşat Nuri’nin Milli Eğitim Müfettişliği sırasında yaptığı gezilerindeki izlenimlerinden oluşmuştur. Anadolu’yu ve insanını tanımak için oturduğunuz yerden Reşat Nuri le bir gezintiye çıkabilirsiniz.
3- Yıldız Gezgini – Jack London
Jack London okuma macerama Martin Eden ile başladım. Okuyanlar bilirler London’ın çok güçlü bir kalemi var. Duyguları okuyucuya geçirmeyi ilk satırlardan itibaren başarıyor. Yıldız Gezgin’i hapishanelerdeki mahkumların sorunlarını temel alsa da yaptığı zihin yolculularıyla birçok konuya değiniyor ve okuyucuyu zaman ve mekan sınırı tanımadan yolculuklara çıkarıyor. Bu kitabı okumanızı ve belki de kendi yolculuklarınıza çıkmanızı öneriyorum.
4- Bir Dinozorun Anıları – Mina Urgan
Mina Urgan ile tanışma kitabım Bir Dinozorun Anıları idi. Okurken tatlı dili ve zevkli anlatımıyla birçok kişi ve yer hakkında bilgiler edinmiştim. Bu kitabıyla da farklı yerler ve deneyimleri tatmak ve dünyanın birçok yeri hakkında bilgi edinmek için Mina Hanım’ın renkli anlatımı size göre.
5- İlber Ortaylı Seyahatnamesi – İlber Ortaylı
İlber Ortaylı’nın bir eğitmen olmasının verdiği güzellik ile yazılarını okumak bana hep bir sohbet havası yaşatıyor. Gezdiği şehirlerden edindiği izlenimleri kendi tarih, coğrafya bilgisiyle birlikte sunduğu için okuması zevkli bir kitap seyahatname. Oturduğunuz yerden güzel bir seyahat deneyimi olacaktır.
6- Beyaz Balina (Moby Dick) – Herman Melville
Belki de çoğunuz ilkokulda bu kitabın ince ve bol resimli halini okudunuz. Bence evde sıkıldığınız bu günlerde bir gemi macerası yapmanın tam zamanı. Meville, betimlemeleri harika olan, anı yaşatan bir yazar. Dalgalarla boğuşmaya, geminin tayfasından biri olmaya hazır mısınız?
7- Yaşlı Adam ve Deniz – Ernest Hemingway
85 gündür tek bir balık bile tutamayan, kendi lanetini kırmak isteyen bir denizcinin yolculuğunu anlatıyor. Bir adam okyanusun ortasında ve yanında anıları, tecrübeleri ve umudu var. Anlatım capcanlı ve akıcı. Mücadele etmekten yorulduğumuz ve önümüzde daha uzun bir yol olduğu bilinirken pes etmememiz için bize gereken cesareti vereceğini düşündüğüm bir kitap.
8- Günden Kalanlar – Kazuo Ishiguro
Darlington Malikânesi’nin baş uşağı Stevens, malikane el değiştirince bir tatile çıkar. Stevens’ın bu yolculuğuna sizleri de davet ediyorum. Anthony Hopkins’le Emma Thompson’ın paylaştıkları ve unutulmaz bir oyunculuk sergiledikleri sinema filmi de var kitabın.
9- Yürümenin Felsefesi – Frédéric Gros
Frederic Gros bir felsefe profesörü. Çok akıcı bir anlatımı var. Bir o kadar da içten. Sahil kenarlarına, parklara hasret kaldığımız şu günlerde bu kitapla birlikte yürümeye başka bir gözle bakabilir ve kıymetini tekrar düşünebilirsiniz.
10- Bir Deliler Evinin Yalan Yanlış Anlatılan Kısa Tarihi – Ayfer Tunç
Bir akıl hastanesindeki hastalar ve çalışanlardan yola çıkıp her seferinde kurguya bir zincir daha eklemiş Ayfer Tunç. Her bir karakterin zamanına, ailesine yolculuk yapacağınız bu zevkli roman son tavsiyem.
- Mehmet Eroğlu ile Edebiyat Üzerine - 6 Mart 2022
- Rüyalar Anlatılmaz Roman İncelemesi - 18 Şubat 2022
- Acı Çikolata Kitap İncelemesi: Büyülü Bir Mutfak Masalı - 27 Mayıs 2021