Kimisi yeni yıla inanmaz. Çünkü haftalar, aylar, yıllar bizim zamana vermiş olduğumuz adlardır. Bu yüzden yeni yıla inanmıyorum diyenlere kızmaya, karışmaya hakkımız yoktur. Esasen hiçbir düşünceye karışamayız. Herkesin bir fikri vardır ve fikirler elbette ki şahsidir. Eleştiri ile bunu karıştırmamakta fayda var.
Ancak ne olursa olsun, yeni yıl yeni hedefler demektir aynı zamanda. Kimisi yeni ev almayı hedefler, kimisi araba; kimisi terfi hedefler, kimisi kaçıp kurtulmayı; kimisi yaşamayı hayal eder, kimisi yaşamamayı. Ve elbette kitap okumayı hedefleyenler de vardır. Bu yüzden yeni yılda kitap okumayı hedefleyenler için naçizane bir liste hazırlamaya karar verdim.
Kitap okumayı bir hedeften bir alışkanlık hâline getireceğini düşündüğüm seri kitaplardan on tanesini bu liste için seçtim. Pek çoğunu duymuş olabilirsiniz. Çünkü hiçbiri az bilindik değildir. Hatta kitap okuma alışkanlığınız yoksa dahi bu serilerdeki kitaplardan bir tanesini okumuş bile olabilirsiniz. Okudunuz, ama bir serinin parçası olduğunu bilmiyor da olabilirsiniz.
1- İnce Memed
Türk edebiyatının en bilindik serilerinden biridir. Dört kitaptan oluşan İnce Memed serisinde baskıya, zulme, adaletsizliğe karşı gelmeyi bir eşkıya üzerinden anlatır Yaşar Kemal. Yaklaşık otuz yılda tamamlanan bu seri, günümüzde de güncelliğini korumakta; bir adaletsizlik veya zulüm olduğunda akla İnce Memed gelmektedir.
2- Baba Evi, Avare Yıllar, Dünya Evi, Cemile
Orhan Kemal’in otobiyografi özelliğini de taşıyan serisidir. Aslında pek çok sitede bunun üçleme (Baba Evi, Avare Yıllar, Cemile) olduğunu görürüz. Ancak Cemile kitabı da bu üçlemenin bir parçasıdır. Orhan Kemal’in bir başka romanı Arkadaş Islıkları‘nda da bu serideki olayların benzeştiği görürüz. Orhan Kemal, edebiyatımızda yaşantısındaki zorlukları, sıkıntıları, kederleri, sevinçleri, ümitleri sanatında işleyen yazarlarımızdan biridir. Orhan Kemal, edebiyatımızda insanı tüm yönleriyle ele alabilen yazarlardan biridir de bunun için.
BAKINIZ
Bereketli Eller Altında İnsan
3- Sus Barbatus!
Faruk Duman’ın yazdığı ve henüz tamamlanmayan bir seridir. İlk iki kitabı büyük ses getirmiştir. Öyle ki serinin ilk kitabı, Orhan Kemal Roman Armağanı ve Cevdet Kudret Edebiyat Ödülü‘ne layık görüşmüştür. Serinin iki kitabında da destansı bir anlatıyla karşılaşıyoruz. Şu sıralarda serinin üçüncü ve son kitabı üzerine çalışıyor Faruk Duman.
BAKINIZ
Faruk Duman’la Yayıncılık ve Yazarlık Üzerine
4- Başkomiser Nevzat
Listemizde, seri olmayan tek madde budur. Zira her Başkomiser Nevzat macerasında bizi birbirinden farklı olaylar, suçlu karakterler, atmosfer karşılıyor. Ancak ilgisinin işine yarar diye tüm Nevzat kitaplarını bu maddenin altında paylaşmakta fayda gördüğüm için, bu listeye dahil ettim. İşte Ahmet Ümit’in Başkomiser Nevzat Polisiyeleri sırasıyla şöyle: Agatha’nın Anahtarı, Şeytan Ayrıntıda Gizlidir, Kavim, İstanbul Hatırası, Sultanı Öldürmek, Beyoğlu’nun En Güzel Abisi, Kırlangıç Mevsimi, Aşkımız Eski Bir Roman. Ayrıca çizgi roman sevenler Çiçekçinin Ölümü, Tapınak Fahişeleri, Davulcu Davut’u Kim Öldürdü? kitaplarına bakabilir.
5- Tek Adam
Edebiyata bir ara verelim. Tarihseverler ve özellikle Atatürk hakkında yazılmış kitap arayanlar için Şevket Süreyya Aydemir’in Tek Adam’ını bu listeye aldım. Üç ciltten oluşan Tek Adam, ülkemizde yazılan en iyi Atatürk biyografilerindendir.
6- Nâzım Hikmet, Bütün Şiirleri
Listeye bir de şair eklemeyi gerekli gördüğüm için YKY’nin bir kitapta topladığı Nâzım Hikmet’in bütün şiirlerini değerli okuyuculara önerebilirim.
7- Türkiye Üçlemesi
Turgut Özakman’ın Diriliş – Çanakkale 1915, Şu Çılgın Türkler, Cumhuriyet – Türk Mucizesi (iki cilt) kitaplarından oluşan bir seridir. Hem edebî hem de konusu açısından tarihî özellikleri vardır. Bunun için de hem edebiyat severlere hem de tarih severlere önerebilirim.
8- Devlet-i Aliyye – Osmanlı İmparatorluğu Üzerine Araştırmalar
Halil İnalcık’ın İş Bankası Kültür Yayınları tarafından yayımlanan ve dört kitaptan oluşan Devlet-i Aliyye serisi, her tarih severin dikkatini çekecektir doğrusu. Osmanlı tarihini doğru öğrenmek açısından da bu kitapla başlamak yerinde bir karar olur düşüncesindeyim.
9- Dedektif Kerim Ülkü
Gencoy Sümer tarafından yazılan ve şu ana kadar iki kitabı yayımlanan Kerim Ülkü maceraları zamanı keyifli geçirmenizi sağlayacaktır. Yormayan kurgusu, sade anlatımı, olayın içine çeken karakterleriyle Dedektif Kerim Ülkü’nün kitaplarını (Feneryolu Cinayetleri, Mavi Kolye) önerebilirim.
BAKINIZ
Gencoy Sümer ile Polisiye ve Sanat Söyleşisi
10- Bir Ada Hikâyesi
Listeyi Yaşar Kemal ile açıp yine Yaşar Kemal ile kapatmak istiyorum. Dört kitaptan oluşan (Fırat Suyu Kan Akıyor Baksana, Karıncanın Su İçtiği, Tanyeri Horozları, Çıplak Deniz Çıplak Ada) Bir Ada Hikâyesi serisini de okumanızı kesinlikle öneriyorum. Yaşar Kemal’in kalemi okuyana yepyeni bir hayatın var olabileceği hissini verirken, durağan yaşamı daima harekete geçiriyor. Bu bakımdan okumalarınızda mutlaka Yaşar Kemal kitaplarına yer vermelisiniz.
Sonsöz
Listedeki kitapların görsellerini kullanmamayı, yabancı yazarlara yer vermemeyi önemle tercih ettim. Ve bakarsınız, listenin devamı da geliverir. Kim bilir!
- Hayal Otel’de Rezervasyon Yaptırmak İçin Tıklayın | Hayal Otel Kitap İncelemesi - 29 Eylül 2024
- Evlilik Üzerine Bir Düşünce - 1 Ekim 2023
- Siyasi Faruk veya Vatanını En Çok Seven Ümit Besleyenlerdir - 5 Eylül 2023