Yazar: 12:00 bi' onluk, İnceleme, Kitap

Yeterince İlgi Görmeyen Polisiyenin 10 Türk Yazarı

Edebiyatın aslında en dışlanmış türlerinden biridir polisiye. Fakat insanoğlunun inançlar gereği bilindik ilk hikâyesi de polisiye değil midir? Çalınan elma, öldürülen birader. İnsanoğlunun eğilimlerinden biridir suç işlemek. Hâl böyle olunca edebiyatın ilk ürünleri arasında da bu türe rastlamak gayet normaldir.

Yazılı veya sözlü pek çok masalda, destanda, manide cinayetler, hırsızlıklar görülmektedir. Ünlü Rus yazar, Dostoyevski’nin Suç ve Cezasında, Karamazov Kardeşlerinde suç unsuru karşımıza çıkar. Fakat polisiye deyince, bu türün ilk eserlerini Edgar Poe vermiştir.

Pek çok ünlü dedektif vardır: Sherlock Holmes bunlardan bir tanesi. Hattâ Holmes, birçok yazar tarafından yazılan bir karakterdir. Ama onun yaratıcısı Doyle’dur. İngilizlerin diğer ünlü polisiye yazarı da Agatha Christie’dir. Onun eserleri günümüzde de bu türe ilgi duyan herkes tarafından okunmaktadır.

Bizim tarafa bakarsak… Polisiyenin geçmişte çok saygın yazarları olmuştur. Meselâ Kemal Tahir ve Peyami Safa akla gelen ilk isimlerdendir. Sabahattin Ali’nin Kuyucaklı Yusuf‘u polisiye sayılabilir mi? Neden olmasın. Nâzım Hikmet’in sayıları çok olmayan romanlarında da polisiye görülür: Kan Konuşmaz, Yaşamak Güzel Şey Be Kardeşim, Yeşil Elmalar. Yaşar Kemal’in dillere destan İnce Memed‘i peki? Onda da suç vardır. Direkt polisiye diye sınıflayamayız belki, ama onda da polisiyenin kırıntısı vardır.

Son dönemde ise Ahmet Ümit, herkes tarafından bilinen bir polisiye yazarıdır. Hattâ öyle ki, ikinci bir isim aklımıza gelmez ilk anda. Kitap basmanın ve yaymanın kolay olduğu şu dönemde neden akla sadece Ahmet Ümit gelir? Bu sorunun cevabını ben bilemiyorum, fakat sizler için değeri bilinmeyen yazarlarımızdan bi’ onluk derleyeceğim; listeye kategori adından dolayı on yazar alabiliyorum, alamadıklarıma ikinci bir liste yapacağım.

1. Algan Sezgintüredi

Eserleri: Katilin Şahidi (April), Katilin Şeyi (April), Katilin Uşağı (April), Maktulün Şansı (April), Katilin Meselesi (April), Süperben (April)

Ayrıca öykü seçkilerinde de öyküleri yayımlandı. Sezgintüredi, POYABİR Yönetim Kurulu başkanıdır.

2. Harun Candan

Eserleri: Yağmur Dinecek Kimse Bilmeyecek (İletişim), Hayalname (İletişim), Yarım Ay (Doğan), Yarınsız (Doğan)

3. Funda Menekşe

Eserleri: Aklımdaki Cinayetler (Paradigma Polisiye)

Ayrıca birçok polisiye seçkisinde de öyküleri yer aldı. Polisiye e-dergi Dedektif’te öyküleri yayımlanmaya devam ediyor.

4. Nurhan Işkın

Eserleri: Geçmişten Gelen Cellat (Karina), Katilin Özrü (Yakın Plan), Suskun Çığlık (Arsine)

5. Doruk Ateş

Eserleri: Mabet (Arsine), Ölü Doğanlar (Limos)

Doruk Ateş ile Ölü Doğanlar ve Polisiye Üzerine

6. Ali Bayram

Eserleri: Sen O Kocayı Boşa (Arsine), Muhbir (Arsine), Otopsi (Arsine), Kuğulu Park Cinayeti (Arsine), Derin Devletin Çakalları (Arsine), Polis Özel Harekat (Arsine), Atakula Cinayeti (Truva), Define Cinayeti (Puslu), Marazın Kahvesi (Puslu)

7. Gencoy Sümer

Eserleri: Feneryolu Cinayetleri (Herdem), Göl Kıyısındaki Ev (Herdem), Aile Sırrı (Herdem)

Dedektif’in kurucusu ve editörü olan Gencoy Sümer’in öyküleri bu dergide yayımlanıyor. Ayrıca öykü seçkilerinde de öyküleri yer aldı.

8. Günay Gafur

Eserleri: Kahin (Fantastik), Yargıç (Fantastik), Kuklacı (Fantastik)

9. Barış Uygur

Eserleri: Feriköy Mezarlığı’nda Randevu (İletişim), Cehennem Çiftliğinden Kaçış (İletişim)

10. Muhammed Akif Toktaş

Eserleri: Takıntı (Arsine)

Mete Karagöl
Visited 86 times, 1 visit(s) today
Close