Yazar: 10:04 Röportaj

Seymen Bozaslan ile 5 Soru – 5 Cevap (Ne dersiniz)

İnsanlar sizi samimi ve çok doğal buluyor. Gittiniz yerlerde sizi en çok etkileyen hikâyeleri nasıl not ediyorsunuz, ya da not ediyor musunuz? Dijital dünyanın artıları yanı sıra birçok da eksisi var, nasıl bir denge kuruyorsunuz?

Çok teşekkürler! İlk kitabım İçinden Yol Geçen Hayatlar birçok hikâyeyi dinlediğim ve ses kaydı ile ölümsüzleştirdiğim bir çalışmaydı. Ama genel olarak hikâyeleri çektiğim fotoğraflardan hatırlıyorum. Bir seyahatin başından sonuna fotoğraf çektiğim için on yıl önceki bir seyahatim bile olsa fotoğrafları tarihe göre sırayla incelediğimde yaptığım seyahati hatırlıyorum. 

Masa Dergisi‘nde yazmaya başladınız, nasıl başladı bu süreç, nasıl gidiyor? Edebiyata nasıl bakıyorsunuz, neler okursunuz?

Masa Dergisi’nin seyahat için bir yazar aramasıyla başladı süreç. Sonrasında bana teklif gelince ben de kayıtsız kalamadım. Masa’da bulunmak gurur verici kesinlikle. 2022 yılı boyunca okurlara bazen yurt içi bazen yurt dışı seyahatlerimden detaylar sunmayı planlıyorum. Ben ise genelde seyahatnameleri ve eski kültürleri anlatacak içerikleri okuyorum. İBB Kültür Sanat bu konuda çok iyi içerikler hazırlıyor mesela. 200-300 yıl önceki İstanbul’u okumak ilginç bir his veriyor.

Gezmek fikri nasıl ortaya çıktı, sizi nasıl besledi? Beyaz Yakalı adamın maceraları nereye kadar gider, malum dijital çağ zamanla başka noktalara evrilebiliyor?

2004-2015 yılları arasında futbol hakemliği yaptım. Maçlara giderken hazırladığım çanta bir süre sonra seyahatlerimde yanımda olmaya başladı. Bir yandan beyaz yaka çalışırken bir yandan da hafta sonu, yıllık izin ve resmî tatillerde seyahatler yapmaya başladım. Hatıra kalsın diye düşünerek çektiğim fotoğraflar, yazdığım yazılar bir süre sonra ilgi görünce “beyaz yakalı gezgin” söylemini çok duyar oldum. Plan yapmadan anı yaşayarak devam ediyorum, geleceği ve bu işin nereye evrileceğini ben de merakla bekliyorum.

Seymen Bozaslan kurgusal bir kitap hazırlar mı, bizi nasıl projeler bekliyor. Fotoğraf eğitimi aldınız mı?

Fotoğraf eğitimi almadım. Fotoğraf çekerek geliştirdim kendimi. Açıkcası önümüzdeki on, on beş yıl boyunca kitap yazabilecek kadar malzeme var elimde. Sağlığım er verdiğince yazmaya devam etmek istiyorum. 

Dünyayı gezmek isteyenlere neler söylersiniz? Mali olanakları kısıtlı olan gençlere nasıl tavsiyelerde bulunursunuz?

Mevcut şartlar evet çok zorlasa da yine de imkansız değil. İskandinav bölgesinde veya Alp bölgesinde dört kişi araç kiralayarak doğa temalı bir seyahat planlarsa hala uyguna gelebilir. Ayrıca İran, Bosna-Hersek, Gürcistan, Ukrayna gibi kültürü ilgi çekici bir çok vizesiz ve daha uygun maliyetli rota mevcut. Mevcut ekonomik durum düzelene kadar Balkanların daha fazla ilgi göreceğini düşünüyorum.

Visited 21 times, 1 visit(s) today
Close