Darüşşafaka Cemiyeti ile İş Bankası Kültür Yayınları işbirliğiyle bu yıl 66. kez düzenlenen Sait Faik Hikaye Armağanı’nın sahibi, “Döngel Dünya” adlı kitabıyla Ethem BARAN oldu. 

Yazmasaydım deli olacaktım.”

Her yıl mayıs ayında, büyük öykücü Sait Faik’in ölüm yıl dönümü anısına verilen bu armağan, 2012’den beri Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları işbirliğiyle veriliyor. Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları Genel Müdürü Ahmet Salcan ödüle değer görülen “Döngel Dünya” adlı kitabın yazarı Ethem Baran’ı ve yayıncısı İletişim Yayınları’nı içtenlikle kutladığını belirtti. Sait Faik Hikâye Armağanı Jürisi, ödül gerekçesini şöyle açıkladı:

Sait Faik’in özellikle son yıllarında ağırlık verdiği “doğa”nın şiirsel bir söylemle inşasına ilişkin biçemini, özgün bir dile getirişle yeniden ürettiği gerekçesiyle Ethem Baran’ın, Döngel Dünya adlı eserine oy birliğiyle verilmiştir.”

Doğan Hızlan’ın Başkanlığı’nda toplanan Sait Faik Hikâye Armağanı Jürisinde Jale Parla, Metin Celâl, Hilmi Yavuz, Prof. Dr. Nursel Duruel, Beşir Özmen ve Prof. Dr. Murat Gülsoy  yer aldı.

Ethem BARAN kimdir?

1962’de Yozgat’ta doğdu. İlk ve ortaöğrenimini Yozgat’ta tamamladı.1983’te Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Eğitim Yönetimi ve Planlaması Bölümü’nden mezun oldu. Çeşitli dergilerde öykü, deneme ve eleştiri yazıları yayımlandı. İlk öykü kitabı Sonrası Ayrılık 1991’de çıktı. Onu 1994’te yayımlanan Kurutulmuş Gül Mevsimi izledi. Dönüşsüz Yolculuklar Kitabı (2005 Yunus Nadi Öykü Ödülü), Unuttuğum Bütün Akşamlar (2005), Bozkırın Uzak Bahçeleri (2006), Evlerimiz Poyraza Bakar (2009), Bulut Bulut Üstüne (2011), Zira (2015) adlı öykü kitapları ile Yarım (2008) ve Emanet Gölgeler Defteri (2013) adlı romanları vardır.

“Söz vermiştim kendi kendime: Yazı bile yazmayacaktım. Yazı yazmak da bir hırstan başka ne idi? Burada namuslu insanlar arasında sakin ölümü bekleyecektim. Hırs, hiddet neme gerekti? Yapamadım. Koştum tütüncüye, kalem kâğıt aldım. Oturdum. Adanın tenha yollarında gezerken canım sıkılırsa küçük değnekler yontmak için cebimde taşıdığım çakımı çıkardım. Kalemi yonttum. Yonttuktan sonra tuttum öptüm. Yazmasam deli olacaktım.” (Sait Faik, Son Kuşlar, s. 51, Varlık Yayınları, 1956, İstanbul)

Visited 17 times, 1 visit(s) today
Close