Yazar: 18:06 Dizi İncelemesi

Pera Palas’ta Gece Yarısı: Pera Palas Değerlendirmesi

Bana öyle geliyor ki artık büyük bir çoğunluk televizyon izlemekten bıkıp dijital dünyanın yeni araladığı kapılara kendini bıraktı. İşten, okuldan eve gelip günün yorgunluğunu ya da trafikteki stresi atmak isteyenlerin evlerindeki yeni durağı bu dijital mecralardaki diziler, filmler, belgeseller oldu.

Bunlardan en yenisi ve ülkemizde de daha şimdiden oldukça sevileni Beyoğlu’nun simge yapılarından biri olan Pera Palas Otel’de geçen Netflix dizisi. Dizi, her biri ortalama kırk beş elli dakikadan ibaret sekiz bölümden oluşuyor. Henüz birinci sezonu yayınlandı ama bana sorarsanız devamı gelecek ve gelmeli de.

Diziden bahsetmeden önce biraz Pera  Palas’tan bahsedelim istiyorum:

Galata ve Pera bölgesi, İstanbul’da birçok alanda olduğu gibi, otel yapımı ve işletimi konusunda da ilk örnekleri sergilemiş. İstanbul’da ilk otel örnekleri 1840 tarihinden itibaren Galata’da Kuledibi’nde hizmet vermeye başlamış, Pera bölgesinde de 1914 tarihinde Birinci Dünya Savaşı başlayana kadar Avrupa’daki örneklerini aratmayacak oteller inşa edilmiş. 1840 – 1914 Tarihleri arasında Galata ve Pera olarak anılan bölge günümüzde İstanbul’un Beyoğlu İlçesi sınırları içerisinde kalmakta. Pera Palas Otel’in inşası ise 1892 senesine kadar uzanmaktaymış. 19. yüzyıldan kalma neoklasik, art nouveau ve oryantal tarzların karışımı olan büyüleyici güzellikte bir yapı. Ancak onu büyüleyici yapan sadece mimarisi ya da konumu değil hatta bunlardan daha da etkileyici olanı ağırladığı misafirleri. Mustafa Kemal Atatürk, Agatha Christie, Ernest Hemingway ve Greta Garbo bu isimlerden yalnızda birkaçı. Pera Palas ağırladığı bu özel misafirleri sayesinde günümüzde bir “otel-müze” konumundadır. İsterseniz Pera’nın özel odalarına şöyle bir göz atalım.

Atatürk Müze Odası: Pera Palace Hotel’in gelmiş geçmiş en değerli misafiri olan Mustafa Kemal Atatürk, ismini Pera Palace Hotel’in konuk defterine ilk kez yazdığında, yıl 1917 idi. O yıldan sonra, savaş ve barış dönemlerinde defalarca Pera Palace Hotel’de kaldı Atatürk. Cephe dönüşlerinde adeta evi gibi kullandığı, ülke için önemli kararlar aldığı ve üst düzey misafirlerini ağırladığı 101 numaralı odası, doğumunun 100. yılı olan 1981’de, Atatürk’ün şahsi eşyalarının da sergilendiği bir müze oda haline getirildi.

Agatha Christie Odası: Dünyanın en ünlü polisiye roman yazarlarından Christie, 1926 ve 1932 yılları arasında pek çok kez Pera Palas’ta kalmış. Hatta ziyaretlerinden biri esnasında 411 numaralı odada Doğu Ekspresi Cinayeti adlı ünlü romanını yazdığı söylenir. Onun kayıp günlüğü ve kaldığı odanın gizemi günümüzde bile hala çözülememiştir. Bu oda şimdilerde günlüğün  sonradan odada bulunan anahtarının bir replikasına, eski tip bir daktiloya ve Christie’nin çeşitli dillerdeki kitaplarına ev sahipliği yapıyor.

Otele gittiğinizde tarihi asansörü görmeyi, Agatha Christie restoranda kahvaltı etmeyi, Patisserie de Pera’da kuruvasan ve makaron yemeyi ve Kubbeli Salon’da piyana eşliğinde beş çayı içmeyi ihmal etmeyin. Pera Palas’ın havasını biraz soluduktan sonra gelelim bu yazıyı asıl yazma amacımız olan diziye yani Pera Palas’ta Gece Yarısı’na.

Dizi senaryosu, Charles King’in aynı isimli romanından esinlenerek Elif Usman tarafından kaleme alınmış. Yani birebir bir uyarlama değil esinlenme olduğunun altını çizmek isterim. Fantastik ögelerin polisiye ve gerilimle buluştuğu bir dizi olmuş. Oyuncu kadrosundan da kısaca bahsetmek gerekirse başrolde Esra karakterine can veren Hazal Kaya karşılıyor bizleri. Partneri ise dizinin kilit isimlerinden biri olan Halit karakterine can veren Selahattin Paşalı. Bu iki oyuncunun uyumuna  bayıldım doğrusu. Selahattin Paşalı ise o yıllardan içimize karışmış gibi adeta. Pera Palas otelin müdürü ve gizemli hikayesinin tanığı olan Ahmet karakterine ise Tansu Biçer müthiş oyunculuğu ile can veriyor. Bu isimler dışında Yasemin Szawlowski, James Chalmers, Engin Hepileri ve Ahmet Varlı gibi başarılı oyuncuları izliyoruz. Konuya da şöyle bir değinmek gerekirse,  otelin tarihini araştırmakla görevlendirilen Esra adındaki bir gazeteci otelde kaldığı ilk gecesinde esrarengiz bir şekilde 1919 yılına gider ve orada tesadüfen korkunç bir plandan haberdar olur. Çözmesi gereken bir gizem ve yerine getirmesi gereken çok mühim bir görevi vardır. Dizinin son bölümünün son sahnesinde ikinci sezonda karakterlerimizi daha iyi tanıyacağımızı  özellikle de Esra’nın geçmişine doğru yeni bir yolculuğa çıkacağımızı anlıyoruz Daha fazlası spoiler olacağından anlatamıyorum. Ancak bu gizemin ve tarihin sizi içine çekeceğinin garantisini verebilirim. Hikâyenin çekiciliğinin yanı sıra dizide kullanılan kıyafetler, saçlar, mekânlar, eşyalar ve tüm bunların tarih içindeki güzelliği size adeta görsel bir şölen sunuyor. Kostümlere ve mekânlara bakarken bazen hikâyeyi kaçırıp geri sarabilirsiniz. Beni özellikle Mustafa Kemal Atatürk’ün olduğu sahneler oldukça etkiledi. Gözleriniz yaşararak izleyeceksiniz bazı sahneleri ve Peride’nin cümlelerine ortak olmak isteyeceksiniz. Ben keyifli vakit geçireceğinizden ve bir solukta sekiz bölümü bitireceğinizden eminim. Tabii eğer hâlâ bitirmediyseniz.

YARARLANDIĞIM KAYNAKLAR :

https://tr.wikipedia.org/wiki/Pera_Palas

https://cunkubaskasenyok.com/ogren/pera-palas-otelin-tarihcesi/

Makale : GALATA VE PERA’DA OTEL YAPILARININ GELİŞİMİ (1840 – 1914) (Meryem Elif Çelebi)

Visited 14 times, 1 visit(s) today
Close