60 ve 70’lerde Türkiye’de daha önce eşi benzeri olmayan bir tarzla, müzik listelerini uzun süre domine ettikleri dönemde bile medyatik olmamayı tercih eden, sadece eserleri ile tanıdığımız, Trabzonlu 3 kardeşten oluşan 3 Hürel efsanesinin bas gitaristi Onur Hürel’le  siz mahaledebiyat.com okurları için bir söyleşi yaptık. Röportaj teklifimizi kabul ettiği için Onur hocamıza teşekkür ediyoruz. Öncesinde 3 Hürel ve Onur Hürel hakkında kısa bir bilgi vermek isterim.

3 Hürel, 1970 yılında İstanbul’da Trabzonlu 3 kardeş( Onur,Haldun ve Feridun Hürel) tarafından kurulmuştur. Kuruldukları andan itibaren, yapılmayanı yapmak ve Anadolu kültürünü kendi bakış açılarıyla tanıtmayı hedeflemişlerdir. Çoğunlukla kendi söz ve bestelerini kullanarak Türk grup müziğinde öncü olmuşlardır. 1999 senesinde aktif müzik hayatlarını sonlandırmışlardır. Kardeşlerin en büyüğü olan Onur Hürel, Devlet Güzel Sanatlar Akademisi heykel bölümünden mezun olduktan sonra farklı okullarda resim öğretmenliği yapmıştır. Kendisi şu an Gedik Üniversitesi Resim bölümünde öğretim görevlisi olarak görev yapmaktadır.

“3 Hürel Bir Efsanenin Öyküsü” isimli kitapta anı yazmaktan hoşlandığınızı belirtmiştiniz. Acaba ilerleyen süreçte bu anılarınızı bir kitap halinde görebilecek miyiz?

Onlar kişisel, özel duygularım olduğundan onları yayımlamayı düşünmüyorum ama bilim ve sanat hakkında tam 2 yıl üzerinde çalıştığım, el yazısıyla yazdığım ve de desenlediğim büyükçe bir kitabı yayımlamayı düşünüyorum.

Aktif olarak müzik yaptığınız dönemde diğer sanatçılara oranla farklı bir yol çizerek Türkiye’de daha önce eşi görülmemiş bir soundla çıkış yakalamıştınız. Sizi daha farklı bir müzik yapma fikrine yönelten olay neydi?

Biz Hürel kardeşler, sanat alanında en önemli şeyin yaratıcılık olduğunu bildiğimizden dolayı, bu nedenle yola çıktık.

3 Hürel ismiyle daha grubunuzun 3. Senesinde yani 1973’te Türkiye’de ilk defa verilen Altın LP ödülünü kazanmıştınız ve listelerde ilk sıraya kadar yükselmiştiniz. Müziğe ilk adım atarken yıllarca akıllardan silinmeyecek ve Türk müzik efsaneleri arasına girecek eserler yapacağınızı düşünüyor muydunuz?

Bu alanda unutulmayan bir efsane olmaya daha o yıllarda tamamen inanarak başlamıştık

Müzisyen kimliğinizin yanı sıra eğitim aşkınızla tanınan bir isimsiniz. Biz dinleyenler olarak daha çok sizin müzisyen tarafınızı biliyoruz. Eğitimci kimliğinizden bahsetmek ister misiniz?

30 yıl devlet kurumlarının okullarında resim öğretmeni olarak hizmet ettim. Bu alanda da bir çok ödül kazandım.  Şu anda ise  Gedik Üniversitesi Resim bölümünde öğretim görevlisi olarak çalışıyorum.

Güncel müzik piyasası hakkında düşünceleriniz neler? Piyasada sevdiğiniz/dinlediğiniz isimler var mı? Varsa bunlar kimler?

Sanatta Rönesans döneminin bir başlangıcı olur sonra bir ara döneme girilir ve  şu an o  ara dönemi yaşıyoruz. Biz Üç Hürel olarak Tarkan’ın bizim yolumuzda olduğuna inanıyoruz.

1999 yılında yayınladığınız “1953 3 Hürel” isimli albümden sonra, 3 Hürel olarak tekrardan uzun bir araya girdiniz. Acaba tekrardan bir anı etkinliğinde sizleri bir arada görebilecek miyiz?

Bakalım, kısmet. Belki istediğimiz bir durum olabilirse neden olmasın.

Türkiyedeki önemli bas gitaristlerden biri olarak bas gitarı ilk elinize aldığınızda neler hissettiğinizi hatırlıyor musunuz? Hatırlıyorsanız bizlerle paylaşabilir misiniz?

Bas gitarı ilk gördüğüm zaman zaten ondan büyülenmiştim. 4 adet parlak kalın telleri, uzunca bir sapı ve çıkardığı kalın pes sesiyle onunla evlenmeye karar vermiştim.

Ülkemizde yetişmekte olan ve müzik alanında farklı noktaları yakalamak isteyen genç müzisyenlere verebileceğiniz tavsiyeler nelerdir?

Tamamen kendileri olmaları. Her şeyleriyle, sözleriyle, müzik tarzlarıyla, duruşlarıyla, karakter özellikleriyle kendileri olmaları.

Feridun ve Haldun Hürel dışında müzikal alanda bugüne kadar beraber çalışmaktan en çok keyif aldığınız isim kimdi?

Selçuk Alagöz.

Son dönemde tüm dünyayı etkisi altına alan corona virüs sebebiyle zamanımızın büyük kısmını evlerimizde geçirmek durumunda kaldık. Onur Hürel bu zor günlerde nasıl vakit geçiriyor ve nelerle ilgileniyor? Sizden bu süreçte okurlarımız için kitap ve film önerisi alabilir miyiz?

Tabii ki her insan gibi ben de  bunalım yaşıyorum. Bu süreçte kalemlerimle oynuyor, yazıyor, çiziyor ve  kitap okuyorum. Kitap önerisi  olarak  Tanrı’nın Formülü,   Kör Saatçi, Tanrı Yanılgısı,  Tapınak’ın Son Sırrı.  Film olarak ise I Origins.

Sayın Onur Hürel’e tekrardan teşekkür ediyoruz ve röportajımızın sonuna geliyoruz. Okuduğunuz için teşekkürler, esenlikler.

Visited 81 times, 1 visit(s) today
Close