Yazar: 20:40 Röportaj

Derya Sönmez ile 5 Soru – 5 Cevap (Ne Dersiniz)

İlk kitabınız Mart 2021’de Sel Yayıncılıktan çıktı. Hem okurdan nasıl tepkiler aldığınızı hem de Derya Sönmez’i edebiyat yolculuğuna neyin çıkardığını merak ediyorum? 

Sırça Kanatlar’ın okura büyük oranda ulaştığını düşünüyorum. Okurlardan çok güzel dönüşler oldu. Çok kıymetli iki ödül aldı. Dil Derneği Ömer Asım Aksoy ödülü ve 6. Antalya Edebiyat Günleri “En İyi İlk Öykü Kitabı” ödülüne değer görüldü. Bu da beni çok mutlu etti tabii. Edebiyat yolculuğum çok erken yaşlarda başladı. Çocukken kitaplar benim için büyülü nesnelerdi, hȃlȃ öyle. Edebiyat konuşulan, akşamları bir araya gelindiğinde şiir okunan bir evde büyüdüm. Lise ve üniversite yıllarında ister istemez edebiyattan uzak kaldığım zamanlar oldu ama fırsat bulduğum her an okur olarak, yazar olarak bir şekilde edebiyatın içinde oldum. 

Derya Sönmez’i edebiyat dünyasında en çok ne zorladı? Kitap sonrası haletiruhiyeniz nasıl bir değişikliğe uğradı? 

Uzun zaman yayınevi aradım. Bir yandan dosyamı yayınevlerine gönderirken bir yandan yazmaya devam ediyordum. Edebiyatla ilişkim bir şarta bağlı değildi. Kitap basılmasa da yazmayı sürdürecektim. Şimdi dönüp baktığımda böylesi daha iyi olmuş diyorum. Böylece olgunlaşmayı beklemeden kitap yayımlatmak tuzağından biraz bilinçsizce de olsa korunmuş oldum. Sel Yayınları ve editörüm Zarife Biliz’le çalışma şansını yakaladım. Bu da benim için çok kıymetli. Kitap yayımlanınca insan nasıl tepkiler alacağını merak ediyor. Bugünkü edebiyat ortamında olumsuz eleştiriler pek dillendirilmiyor gerçi ama sesiz kalınabilir, görmezden gelinebilirdi. Bu en kötüsü gibi geliyor bana. İnsan bir yere doğru seslendiğinde bunun bir karşılığı, hiç değilse yankısı olsun istiyor. 

Derya Sönmez’e göre usta bir yazar olmanın sırları nelerdir, siz nasıl yazıyorsunuz? Roman yazmayı planlıyor musunuz? 

Bunu usta bir yazara sormak gerekir. Herhalde ustalaşmanın ilk şartı kendi dilimizin ustalarını okumak olsa gerek. Nasıl yazdığım her defasında değişmekle birlikte acele etmeden, uzun zamanda yazdığımı söyleyebilirim. Roman yazar mıyım bilemiyorum. Bir gün ancak romanla anlatabileceğim bir hikâye kapımı çalarsa olabilir, belki. 

Başucu kitaplarınız nelerdir? Çocukluk yazarınız kimdir? 

Başucu kitaplarım ruh halime göre dönemsel olarak değişiyor. Yatağımın hemen yanında Necmiye Alpay’ın kitapları duruyor. Çoğu gece birkaç sayfa okuyorum. Çağdaş Yunan Şiiri Antolojisi (çev.: Cevat Çapan), Yannis Ritsos’un Dikkatli Ariostos’u (çev.:Herkül Millas) bir süredir dönüp dönüp karıştırdığım kitaplar. Çocukken en sevdiğim yazar Enid Blyton’du. Gizli Yediler, Afacan Beşler’i okumaya bayılırdım. 

Dergicilik bu çağda zorlukla ayakta duruyor, siz bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz? 

Bu dönemde dergicilik yapanların bu işe büyük bir tutkuyla bağlı olduğunu düşünüyorum. Çok çok zor, bir o kadar da kıymetli bir iş yapıyorlar çünkü. Gücümün yettiği kadar dergileri takip ediyor, destek olmaya çalışıyorum. 

Bir liste yapsak Derya Sönmez’in çeviri ilk beş kitabı hangisi olur? 

Çeviri kitapları sorduğunuza göre özellikle çevirisinden etkilendiğim kitapları çevirmenleriyle birlikte anmak isterim. 

Yaz/ Albert Camus/ Çev: Tahsin Yücel 

Gölün Sırrı / Jenny Erpenbeck /Çev: Dilek Zaptçıoğlu 

Kuşlar/Tarjei Vesaas/Çev: Deniz Canefe 

Atı Neden Yalnız Bıraktın/ Mahmud Derviş/ Çev: Mehmet Hakkı Suçin 

Bereket Denizi Dörtlemesi/Yukio Mişima/ Püren Özgören 


Editör: Onur Özkoparan

Visited 19 times, 1 visit(s) today
Close