Ankara seyircisini birbirinden güzel oyunlarla buluşturan Tiyatro 1112 Garaj ekibi, karantina sürecinde seyircisinden ayrı kalan tiyatrolarımızdan biri. Kısa Garaj festivaliyle yeni yazarlara, yeni metinlere kucak açan ekip oyunları seyircisiyle, yenilikçi yorumlarla buluşturuyor. Güzide tiyatromuzun hikayesine geçmeden önce, youtube üzerinden üretmeye ve paylaşmaya devam ettiklerini hatırlatalım. Aşağıdaki bağlantıdan içeriklere ulaşabilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=6sioFISvZoU

2009 yılında Şaşmaz’daki Saab Garajında başlayan yolculuğun kahramanları aslında tiyatro yaşantısına Ankara Sanat Tiyatrosu’nda başlarlar. Kurucularından Aylin Saraç, 1989-1990 yıllarında AST’nin sınavlarına girerek eğitime hak kazanır ve sonrasında da oyuncu ve yönetmen olarak kurumda devam eder. Hakan Salınmış’ın tiyatro yaşantısı ise 1981 yılında Altındağ Belediye Tiyatrosu’nda başlar. Sonrasında Ankara Sanat Tiyatrosu’nda devam eder. Kısa bir dönem birlikte oldukları İlhan Kantarcı ise Ankara Devlet Tiyatrosu oyuncularındandır. 2012 yılında kaybettiğimiz oyuncu, oluşum sürecinde tiyatronun yanında yer alır.

İlhan KANTARCI

2002 yılından bu yana birlikte aynı tiyatroda oyuncu, tasarımcı olarak çalışmış, TV ve sinema filmlerinde görev almış olan kurucular, söylemek istediklerini kendi tiyatrolarında söylemeye karar verir. Saab Garajında başlayan yolculuklarına 2009-2010 sezonunda “Notaların Yolculuğu” ve” Rapunzel’in Bir Tuhaf Hikâyesi” adlı çocuk oyunlarıyla, sahne kiralayarak devam ederler. Oyunlarıyla seyirci karşısına çıkan ekip salonu olmadığı için pek çok yerde oyunlarını oynar.

2012-2013 sezonun da hazırladıkları, yönetmenliğini Yunus Emre Bozdoğan’ın yaptığı, yazarı Susan Yankowitz’in izleme olanağı bulduğu “KUTULAR” oyunu iki ödül alır, iki ödüle de aday gösterilir.

Kutular
Kutular

2013-2014 sezonunda da yine uzun ve titiz bir çalışma yürüterek yeni bir bir tiyatro eserinin doğumuna şahitlik eden ekip,  yönetmenliğini Tülin Sağlam’ın yaptığı Şamil Yılmaz’ın yazdığı “BİR EVLADIN TERBİYE HADİSESİ” oyununu sahneler. Bu oyunla Prof. Dr. Tülin Sağlam “En İyi Yönetmen” ödülüne layık görülür.

Bir Evladın Terbiye Hadisesi

2013-2014 sezonunda “III. REICH KORKU VE SEFALET” adlı Bertolth Brecht ‘in yazdığı Yunus Emre Bozdoğan’ın yönettiği oyun da sahnelenir.

T.Murat Demirbaş’ın yönettiği, Boris Vian’ın yazdığı “ŞÜMÜRZ-İMPARATORLUK KURANLAR” adlı oyun, Tiyatro 1112 Garaj ekibinden Hakan Salınmış’a “En İyi Erkek Oyuncu Ödülünü” , Aylin Saraç’a da ”En İyi Kadın Oyuncu “ ödülünü getirir.

ŞÜMÜRZ- İMPARATORLUK KURANLAR

2015-2016 sezonu “PURO İLE LEYLA” Özge Paksoy’un yazdığı ve Rıdvan Karaman’ın yazdığı “OTUZ ALTI” Oyunları sezon boyunca seyirciyle buluşur.

2016-2017 sezonun da Hakan Salınmış’ın yönettiği, İbrahim Şinasi’nin yazdığı “BİR ŞAİR BİR EVLENME” adlı oyun da seyirci ile buluşur.

Bir Şair Bir Evlenme
Bir Şair Bir Evlenme

2017/2018 Sezonunu iki farklı oyun ile açarlar: “SEÇİLENLER” Ve  “SINIR”. Seçilenler, üç farklı yazarın yazdığı bir oyun üç farklı yönetmen tarafından sahnelenir. Sınır ise bir Clown Projesidir.

Seçilenler
Sınır

2018-2019 sezonunda Yunus Emre Bozdoğan’ın yazıp yönettiği “UYMAZCI” oyunu ve Mine Söğüt’ün romanından uyarlanan BEŞ SEVİM APARTMANI ile sezonu kapatırlar.

Uymazcı
Uymazcı
Beş Sevim Apartmanı

2019-2020 sezonuna ise Aylin Saraç’ın yönetmenliği ile Shakespeare metinlerinden yola çıkarak oluşturulan “CEHENNEM BOŞ” oyunuyla sonlandırılır.

Tiyatro 1112 Garaj çağdaş, yenilikçi, deneysel, araştırmacı tiyatro anlayışına sahip bir topluluktur. Oyunculuk başta olmak üzere birçok konuda kendi içinde yaptığı atölye çalışmalarıyla, topluluğun çekirdek kadrosunda eğitim devam eder. Dışarıya da zaman zaman açılan bu çalışmalarla kendi seyirci kitlesini de geliştiren, dönüştüren bir anlayışa sahiptir. Yeni şeyler denemeye, disiplinler üzerine çalışmaya devam etmektedir. Kurulduğu günden itibaren profesyonel ekipler tarafından çalışmaları desteklenmektedir. Seçkin yazar ve yönetmenlerle çalışan ekip her sezon farklı tarzlarda oyunlar oynamaktadır.

 KISAGARAJ HAKKINDA;

Birlikte üretmenin gücüne inanan Tiyatro 1112 Garaj, bu üretimi arttırmak için 2012 yılında bir duyuru yapar. Ekip atölyeler yaparak genç oyuncularla tecrübelerini ve bilgilerini paylaşmaya dayalı bir sistem yürütürken, aynı zamanda yeni metinler yeni yazarlar kazanmak için Kısagaraj adını verdikleri bir proje yürütür. Yazarlardan hiç oynanmamış, yayınlanmamış, öykü ve oyunlarını isteyerek başlayan macera, aralarından seçilen oyunların sahnelenmesiyle iki günlük bir festivale dönüşür. Yazarın, yönetmenin, oyuncunun buluştuğu bu festival, tiyatronun kadrosundaki birçok oyuncu için de bir sahneleme pratiğini geliştirir. Birçoğu bu projeyle yönetmenliği ve çeşitli oyunculuk biçemlerini deneyimler. KısaGaraj projesi Direklerarası Seyircilerinden Ödül almış bir projedir. İlki 2015 yılında başlayan festivalin bu yıl beşincisinin düzenlenmesi hedeflenirken, pandemi sürecinden kaynaklı önümüzdeki yıla ertelenmiştir.

Visited 14 times, 1 visit(s) today
Close