NDS Edebiyat Ödülü, 2008 yılından itibaren Notre-Dame de Sion Fransız Lisesi ile Notre-Dame de Sion’lular Derneği tarafından düzenleniyor. Bu yıl Maryam Madjidi’nin “Marx ve Oyuncak Bebek” adlı romanı ödülün sahibi oldu. Roman, Profil Kitap yayınevinden 2018 yılında, Barış Tut tarafından Fransızcadan Türkçeye kazandırıldı.

Her yıl Mayıs ayında Fransız Sarayı’nda gerçekleşen ödül töreni bu yıl pandemi sebebiyle ileri bir tarihe ertelendi.

Jüri Başkanı Tomris Alpay eseri şöyle tanıtıyor: Doğduğu topraklardan, ana dilinden, aile yakınlarından kopuş, sonra yeni bir ülkeye, değişik bir dile alışma, kök salma çabalarının arasında kalan Maryam Madjidi kendi dilini yaratmış ve günümüzde göçün evrensel ikilemini şiirsel bir üslup, zeki mizah dokunuşları ve güçlü imgeleriyle Marx ve Oyuncak Bebek eserinde incelikle anlatmıştır. Maryam Madjidi bu eseriyle 2020 yılı NDS Edebiyat Ödülü’nü kazanmıştır.

“Ben bir ağaç değilim, köklerim yok benim.”

Tanıtım Bülteninden

Daha annesinin karnındayken İran Devrimi’nin ilk saatlerine tanıklık ediyor Maryam. Altı yıl sonra, annesiyle birlikte, Paris’te sürgünde olan babasının yanına göçüyor.

Birbirine eklemlenen ilk anıları eşliğinde, Maryam ülkesinden ayrılmasını, ailesinden uzaklaşmasını, komünist anne babasının buyruğu üzerine Tahran’daki çocuklara verilen oyuncaklarının ellerinden kayıp gidişini, Fransızca öğrenmek adına Farsçasının giderek silinmesini, yıllar yıllar boyunca toprağa gömdüğü anadilini anlatıyor.

Bir fabl tadında olduğu kadar, bir günlük olarak da okunabilecek bu şiirsel anlatıda Maryam Madjidi, ince bir mizah ve samimiyetle, köklerinin bir yük, sığındığı bir kale, sosyalleşme aracı, hatta baştan çıkarma silahı olabilmesinin öyküsünü dile getiriyor.

Visited 8 times, 1 visit(s) today
Close