Yazar: 21:00 Müzik

O Pikap Bu Pikap Şu Pikap

Müzik dinlemek için bir bahaneye ihtiyaç duyduğunuz oldu mu hiç? Yorucu bir günün peşine, üzgün olduğunuz zamanlar, mutlu olup yerimizde duramadığımız zamanlar, sohbetlerin arka planında… Kısaca her durumda müzik dinleyebiliriz. Kulağımıza ulaşan nağmeler bazen bizi mutluyken çok üzüntülü bir hale getirirken bazen de çok durgunken neşe, enerji verebilir. Sözleri bilmediğimiz bir dilde de olsa duyduğumuz ritim bize birçok hissi yaşatır. Günümüzde hem müzik yapılan teknoloji hem de dinleyiciye ulaşma şekli çok hızlı ve çok yönlüdür. Üstelik bu herkes için çok kolay çünkü müziği yıllardır cebimizde taşıyoruz.

Peki bundan ortalama yüz sene öncesinde aktif kullanılan ancak sonrasında gelişen teknoloji ile birlikte kaybolan fakat son on senedir kitabevleri dahil fazlasıyla karşılaştığımız bir müzik çalar düşünün. Pikap ve plak ikilisinden bahsediyorum.

Pikaplar (plakçalar) ilk defa, Edison -sonuna kadar Teslacıyız- tarafından fonograf olarak adlandırılan, ses kaydeden ve tekrarlayan bir cihaz olarak 1877’lerde icat edilmiştir.  Daha sonra Graham Bell tarafından biraz daha geliştirilerek 1800’lerin sonunda piyasaya sürülmüştür. Bu dönemde genelde ofis ortamlarına ve kamuya açık alanlarda bozuk para ile çalışan plakçalar yerleştirilmiş. Sonrasında bir sürü evrim geçiren plakçalar evlerimizin ve arabalarımız hatta çanta içinde taşınabilir olma özelliği ile yolculukların bir parçası haline gelmiştir. Kasetçaların ortaya çıkmasıyla kullanım alanı kısıtlanan plakçaların tahtı asıl 1980’li yıllarda üretilen CD teknolojisi ile sallanmaya başladı. [1]

Son yıllarda nostaljik ürünlere olan ilgi artınca plakçalara da dönüş hızı artmıştır. Tabii bunun en büyük sebeplerinden biri modern teknoloji ile desteklenen pikapların üretilmiş olmasıdır. Dinleyicilerin plaklara olan yönelimi müzisyenleri de albüm yaparken plak şeklinde piyasaya sürmeye yöneltmiştir. Bunun günümüzdeki son örneklerinden biri Moğollar grubudur. Anadolu Rock müziğinin efsanevi ismi Moğollar 11 yıl sonra doğrudan kayıt yöntemi olan D2D (direct to disc) ile “Anatolian Sun Part 1 & Part 2” adlı albümlerini kaydettiler. Nedir bu D2D yöntemi? Kayıt edilen şarkıların üzerinde hiçbir düzenleme yapılmadan, canlı ve tek seferde yapılan kayıt yöntemidir. Ben albümü Spotify üzerinden dinledim. Gözlerimi kapatıp sesi açtığım anda kendimi Moğollar’ı canlı dinlerken buldum.

Canlı performanslarıyla, yaptıkları albümlerle, Anadolu Rock müziğinin gelişmesine sağladıkları katkılarla Türk Rock müziğinin efsane gruplarının başında gelen Moğollar, 1967 yılında İstanbul’da kuruldu. İlk 45’likleri “Eastern Love/Artık Çok Geç” 1968 yılının Şubat ayında çıktı. Aynı yıl Altın Mikrofon yarışmasına katıldılar ve “Ilgaz” adlı şarkı ile üçüncü oldular. Cem Karaca, Barış Manço ve Selda Bağcan ile çalışmalar yaptılar. Sonrasında grup üyelerinde değişimler oldu, bir dönem grup dağıldı sonra tekrar birleştiler. Moğollar’ın şu anki kadrosu gitar ve bağlamada Cahit Berkay, bas gitarda Taner Öngür, klavyede Serhat Ersöz, davulda Kemal Küçükbakkal ve vokalde Emrah Karaca’dan oluşmaktadır. [2]

Eğer siz de ‘Bir Şey Yapmalı’ diyenlerdenseniz, “Anatolian Sun Part 1 & Part 2” nin arşivinize katmanız gereken bir albüm olduğunu söyleyebilirim. Albümün içindeki şarkıları aşağıda görebilirsiniz. Şimdiden keyifli dinlemeler.

Anatolian Sun Part 1                                   Anatolian Sun Part 2                                       

1.  Selvi Boylum Al Yazmalım                      1.  Keşişleme
2.  7/8 – 9/8                                                     2.  Bi’şey Yapmalı
3.  Gel Gel                                                       3.  Buzlar Çözülmeden
4.  Gam Yükü / Nilüfer                                  4.  Toprak Ana
5.  Dinleyiverin Gari                                      5.  Iklığ
6.  Çığrık                                                         6.  Berkay Oyun Havası
7.  Düm Tek                                                   7.  Ölüler Altın Takar Mı?
8.  Haliç’te Gün Batışı                                   8.  Alageyik Destanı


[1] https://www.eskiplaklar.com/pikap

[2] https://tr.wikipedia.org/wiki/Moğollar_(müzik_grubu)

Betül Haymanalı
Latest posts by Betül Haymanalı (see all)
Visited 63 times, 1 visit(s) today
Close