Yûsuf Has Hâcib tarafından yazılan ve Türk Dili ve Edebiyatının en muazzam eserlerinden biri olan Kutadgu Bilig, “Mutluluk veren bilgi” anlamındadır. İnsana hayatın derinliği, devlet olma ve Türklük bilinci hususunda öğütler veren tartışmasız en kutsal eserlerden biridir! Yazarın beşeri meselelerde düşündüren yaklaşımını dikkatinize sunmak istedim. Size, kendinizi sorgulatan bir okuma olması temennisinde bulunarak keyifli okumalar dilerim.
- Yer, gök ve mahlûkların rabbi herkesin rızkını hazırlamıştır; sen güle güle ye.
- Ey Tanrının birliğine inanmış olan, onu dilin ile öv; gönlün tereddütsüz inandı ise, aklını işe karıştırma. Nasıl olduğunu arama, gönlünü gözet; varlığına inan, sükûn ve huzura kavuş.
- Anlayış nerede olursa orası ululuk kazanır; bilgi kimde olursa o büyüklük bulur. Anlayışlı olan anlar, bilgili olan bilir; bilen ve anlayan her vakit dileğine erişir. Bilginin manasını bil; bak, bilgi ne der: bilgiyi bilen insandan hastalık uzaklaşır.
- Anlayış ve bilgiye tercüman olan dildir; insanı aydınlatan fasih dilin kıymetini bil. İnsanı dil kıymetlendirir ve insan onunla saadet bulur; insanı dil kıymetten düşürür ve insanın dili yüzünden başı gider.
- Çok konuşan kimseye bilgili “ Gevezelik etti.” der; söylemezse de ona “dilsiz” der. Mademki böyledir, sen fasih dil kulan; dil fasih olursa insanı yükseltir.
- Halkın dili kötüdür, seni çekiştirir; insanın tabiatı kıskançtır, etini yer.
- Bütün iyilikler bilginin faydasıdır; bilgi ile göğe dahi yol bulunur. Sen her sözünü bilgi ile söyle; herkesin bilgi ile büyük olduğunu bil.
- Her yaşayan er geç ölecek ve toprağa düşecektir; insan iyi nam ile ölürse adı yaşar. İnsanların dillerden düşmeyen iki türlü adı vardır: biri iyi, biri kötü; bunlardan biri dünyada kalır. Kötü sövülür, iyi övülür; iyice dikkat et canın hangisini ister?
- Akıl senin için iyi ve yeminli bir dosttur; bilgi senin için çok merhametli bir kardeştir. Bilgisiz adamın düşmanı kendi bildiği ve yaptığıdır; başka düşmanı olmasa bile bu ikisinin gailesi kâfidir.
- Bak, şu birkaç şey insan için kötüdür; insan bunları bilirse kendisini korumuş olur. Bunlardan biri yalan söylemektir; ikincisi verilen sözden dönmektir; üçüncüsü ise içki iptilasıdır; buna tutulan kimse şüphesiz tamamen boşuna yaşamış olur. Biri de insanın inatçı olmasıdır; bu inatçı insan için dünyada sevinç yoktur.
Yûsuf Has Hâcib der ki “Bu kitabın sözleri insana yardım eder ve yol gösterir; her iki dünyadaki işleri düzenler.” dilerim fayda bulur, fayda verirsiniz.
Kaynak:Kutadgu Bilig Fergana Nüshası / Yûsuf Has HÂCİB
Latest posts by Elif Topuz (see all)
- Mutluluk Veren Bilgiler - 5 Kasım 2020
- Aynadaki Ben, Deliliğim ve Körlüğüm - 10 Ekim 2020
- Kirli Zihniyet, Buğulu Pencere - 10 Eylül 2020
Visited 62 times, 1 visit(s) today