Merhaba! Hepimizin de bildiği gibi bir salgınla karşı karşıyayız. Bu sebeple dışarı çıkmayarak sosyal izolasyon sağlıyor, böylece hasta olmamıza engel oluyoruz. Ne kadar duyarlı olursak olalım sürekli evde kalmak, arkadaşlarımızla görüşememek, dolaşamamak, alışveriş yapamamak sıkılmamıza sebep oluyor. Şahsen ben evde çıldırmak üzereyim, hatta duvarlarla konuşmaya başladım. Bu sebeple kendimi motive etme kararı aldım. Covid-19’un sebep olduğu bu pandemi dönemini atlatınca yapacağım şeyleri düşünmeye başladım. Birçok plan yaptım ve inanın çok iyi geldi. Bu yüzden size de yapabileceğiniz şeylerden bahsetmeye karar verdim. Bir konu seçtim: İstanbul’da Gidebileceğiniz 10 Müze. 

1-Topkapı Sarayı Müzesi

Çoğumuzun duymuş ve hatta gitmiş olduğu Topkapı Sarayı Müzesi, ihtişamlı İstanbul’un Fatih semtinde bulunmakta. Aslında bu müze geçmişte ülke yöneticileri ve ailelerinin kullandığı bir saraydı fakat sonrasında 1924 yılının Nisan ayında Atatürk’ün emriyle müzeye dönüştürülmeye başlandı. Yine aynı yılın ekim ayında da müzenin resmi açılışı yapıldı.

İçerisinde saray mutfağından tutun da hareme kadar her çeşit eşya, kıyafet, malzeme görmeniz mümkün. Padişahların savaşlarda giydikleri zırhları, padişahların yemek yedikleri tabaklar, kaşıklar,  silah koleksiyonları, Avrupa porselenleri, Hırka-i Saadet dairesi sizi oldukça etkileyecek. Ayrıca boğaz manzarasına hayran kalacaksınız. Her yeri gezmek oldukça vakit alıyor bu sebeple zamanınızı ona göre ayarlayın derim ve kesinlikle rahat kıyafetlerle gitmelisiniz, çok yürüyeceksiniz.

Gelelim müzenin giriş ücretine. Öncelikle müze T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı olduğundan müzekart ile giriş yapabilirsiniz (Harem’e giriş dahil değil). Eğer bunu tercih etmiyorsanız, müzeye 18 yaş üstü bireyler için güncel giriş ücreti 100 Türk Lirası’dır. Fakat bu ücrete Harem dahil değil. Harem için ayrıca 70 Türk Lirası daha ödemeniz gerekiyor. Müzeye ücretsiz girmeniz de mümkün fakat bunun için bazı şartlar var. Bunu Topkapı Sarayı’nın resmi internet sitesinde bulabilirsiniz.

2-İstanbul Arkeoloji Müzesi

İstanbul Arkeoloji Müzesi, İstanbul’un Fatih ilçesinde bulunuyor. Bu sebeple ulaşım oldukça kolay. Müze üç farklı binadan oluşuyor: Arkeoloji Müzesi, Eski Şark Eserleri Müzesi ve Çinili Köşk Müzesi.  Müze içerisinde çok eski zamanlarda kullanılan lahitler büyük bir yer kaplıyor. Lahitlerin yanında, o zamanların kültürünü anlatan birçok bilgi mevcut. Müzeden çok fazla bilgi öğreneceğinize eminim. İskender Lahdı, Ağlayan Kadınlar Lahdi, Likya Lahdi, Tabnit Lahdi gibi kültürel mirasımız için önem arzeden yapılar bu müzede mevcut. Müzenin güncel giriş ücreti 50 Türk Lirası’dır. 

3- İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Müzesi

İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Müzesi, İstanbul’un Beyazıt semtinde, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi girişine oldukça yakın bir konumda bulunmakta. İçerisinde üniversitenin yapmış olduğu projelere ait kazı çalışmalarının sonuçları, ulaşılan eserler var. Göbeklitepe’yi konu alan bir çalışma bile mevcut. Geçmiş dönemlerde özellikle kadınların kullandığı topraktan yapılan boncuklarla yapılan takılar, su testileri dikkatinizi çekecek. Müzede eserler kronolojik olarak ilerliyor. Bu sebeple oldukça anlaşılır. Fakat küçük bir müze olduğundan 1-2 saatte gezilebiliyor. En iyi yönü müzenin ücretsiz olması! Hiçbir şekilde ücret ödemeden dilediğiniz kadar dolaşabilirsiniz. 

4- Ayasofya Müzesi

532 yılında yapımına başlanılan bir yapıdan bahsedeceğim şimdi. O yıllarda katedral olarak inşa edilen yapı, İstanbul’un fethiyle cami olarak kullanılmıştır. 1935 yılında ise müze olarak kullanılmaya başlamıştır. Zamanında yapılan tüm yapılardan tamamen farklı bir mimariye sahip olan Ayasofya, içerisine girdiğiniz anda sizi büyülemeye başlıyor. En ufak yerde dahi işçilikle sizi hayran bırakıyor. İçerisinde tam 104 tane sütun, altın ve gümüş kaplama yapılar, tavan mozaikleri, 8 yuvarlak hat levha, Meryem Ana motifi ve birçok işleme bulunmakta. Müzenin güncel ücreti 100 Türk Lirası. Fakat Müzekartla de girebilirsiniz. 

5- Yerebatan Sarnıcı

Zamanında yiyecek ve içecek stoklamak için yaptırılan ihtişamlı bir yapıdır. Sultanahmet’te bulunmaktadır. 1987 yılında İstanbul Belediyesi tarafından müze haline getirilmiştir. İçerisinde Ağlayan Sütun, Yerebatan Sarnıcı, Medusa Başı ve birçok sütun bulunmaktadır. Müzekart burada geçmemektedir ve güncel giriş ücreti 15 Türk Lirası’dır. 

6-Sakıp Sabancı Müzesi

Sarıyer Emirgan Mahallesi’nde bulunan Sakıp Sabancı Müzesi, çok fazla sayıda ziyaretçiye ev sahipliği yapmış ve memnun etmiş bir müze. Atlı Köşk içerisinde olması estetik açıdan oldukça tatmin edici. İçerisinde ise birçok hat, güzel yazı eserleri, kitap koleksiyonları,  heykeller, tablolar görebilirsiniz. Üstelik bahçesi tek kelime ile muhteşem. Müze özelliğinin yanı sıra içerisinde düzenlenen eğitim ve programlar da oldukça önemli. Müzenin güncel giriş ücreti 40 Türk Lirası fakat indirimli ücret de mevcut. Açık olduğu günleri öğrenmek ve indirim şartlarını okumak için internet adresini inceleyebilirsiniz.

7-SALT Galata

Eğer buraya gitmeyi tercih ederseniz, daha içeri girmeden, bulunduğu sokakta yürüyorken bile kendinizi çok mutlu hissedeceksiniz. Eski İstanbul havasını yansıtan nadir sokaklardan… Aslında SALT Galata içerisinde birçok sergi, etkinlik, eğitim barındıran bir yer. Üstelik kütüphanesi bile var! Ama doğruyu söylemek gerekirse o atmosferde insanın ders çalışası gelmiyor. Bu sebeple gezmek, fotoğraflar çekmek için gitmenizi öneriyorum. E tabii gitmişken Galata Kulesi’ne de uğramayı, Beyoğlu ve Karaköy sokaklarında dolaşmayı unutmayın!

8-Rumeli Hisarı

Fatih Sultan Mehmet tarafından boğaz güvenliği için inşa ettirilen Hisar, günümüzde hala sapasağlam durmakta. Boğaz manzarasıyla, surlarıyla, içinde sergilenen savaş aletleriyle görülmesi gereken yerlerdendir. Bir dönem konser ve tiyatro amacıyla kullanılsa da bu durumun surlara ne kadar zarar verdiği fark edilmiş ve bu sebeple bu tarz etkinlikler yasaklanmıştır. Eğer gitmeyi düşünürseniz size tavsiyem: Surlara çıktığınızda ortasında bulunan büyük deliklere dikkat edin, tehlikeli. Ayrıca kesinlikle rahat kıyafetler giyinmelisiniz.İçeriye girdiğinizde tamamen serbestsiniz, istediğiniz kadar gezebilir, inceleme yapabilirsiniz. Ama gitmişken kesinlikle balık restorantlarından birinde Sarıyer’in muhteşem balıkların yiyin. Müzenin güncel giriş ücreti 25 Türk Lirasıdır. Bildiğim kadarıyla müzekart ile giriş yapılmakta fakat yine de gitmeden önce teyit etmekte fayda var.

9-İstanbul Oyuncak Müzesi

Sunay Akın tarafından açılan Oyuncak Müzesi, bir köşkte konumlanmıştır. İsminin ‘’oyuncak’’ olduğuna bakmayın, her yaştan insanın keyif alabileceği bir müze. Tarihin belirli zamanlarının oyuncaklar tarafından anlatıldığı bölümler, eski, değerli birçok oyuncak, Sunay Akın’ın aile eşyaları sizi oldukça etkileyecek. Ayrıca birçok etkinlik organize edilen bu müzenin ulaşımı da oldukça kolaydır. Göztepe’de bulunan müzeye güncel giriş ücreti 18 Türk Lirasıdır fakat indirimli giriş de mevcuttur. İndirim şartları için müzenin internet sitesini ziyaret edebilirsiniz. Müzenin önündeki zürafalarla fotoğraf çekinmeyi unutmayın!

10-PTT İstanbul Müzesi 

İstanbul’un Fatih ilçesinde bulunmaktadır. 2000 yılında müze olarak açılmıştır. İçerisinde geçmişteki postacı kıyafetleri, posta kutuları, Hamdi Bey’in eşyaları, telefonlar, mühürler bulunmaktadır. Ayrıca iletişim anlamında tarihimizde kullanılan ilk özelliği taşıyan birçok eşya da vardır. İlginizi çekeceğinden şüphem yok. Müzeye giriş ücretsizdir.

İşte benim tavsiye ettiğim 10 müze. Umarım gezerken en az benim kadar zevk alırsınız. Fotoğraf makinenizi yanınızda götürmeyi unutmayın. İyi eğlenceler!

Zeynep Çalıcı
Latest posts by Zeynep Çalıcı (see all)
Visited 7 times, 1 visit(s) today
Close