Yazar: 12:50 İnceleme, Kitap, Kitap İncelemesi, Roman

Seksek Kitap İncelemesi

Latin edebiyatı üstadları arasına giren, kendinden sonraki kuşakları etkilemeyi başaran Julio Cortazar’a ait Seksek kitabı epey konuşulacak bir eser. 

Julio Cortazar, 1914 yılında Brüksel’de doğmuştur. Arjantin’de eğitim alan yazar, öğretmenlik ve çevirmenlik işleriyle ilgilenir. Hükûmet uygulamalarına tepki olarak ülkesini terk ederek Paris’e yerleşir. Hayvan Öyküleri, Oyunun Sonu, Gizli Silahlar gibi beğenilen eserlerinin yanında Seksek en çok konuşulan, tartışılan eseri olarak bilinir. 

Seksek, deneysel bir anti romandır. Okura belirli kurallar çerçevesinde çoklu ve seçmeli bir şekilde okuma imkanı sunar. Öte Yakadan, Bu Yakadan, Her İki Yakadan başlayan bölümlerle sınırları çevrilidir.

Kitabın ana karakterleri Oliveira ve La Maga üzerinden ilerler; lakin bu daha çok Oliveira’nın içsel yolculuğudur. Oliveira bohem hayat tarzını benimsemiş, felsefe ve metafizik konularında düşüncelerine dalmış birisidir. Farklı bir deneyim yaşamak istediği için Paris’e gelir. Kendi gibi düşünen ve onun hayat tarzı gibi yaşamayı seçen bir arkadaş grubu edinir. Bu entelektüel grubun adı Yılan Kulübü’dür.

Oliveira bu grupta La Maga ile tanışır. La Maga ise bu gruba hiç uygun değildir. Düşünmeyi reddeden, hayatı istediği gibi yaşayan, hayatta çok fazla beklentisi olmayan bir kadındır. Gruba uygun olmamasına rağmen herkesin bu kadına bir sempatisi vardır. Bu ikilinin yaşadığı gitgelli aşk serüveni, okuru merak uyandıran bir yolculuğa çıkarıyor.

Kitabın okuma biçimine gelecek olursak kitap 155 bölümden oluşuyor. İlk kitap olarak adlandırılan 56 bölümün okunması mecburi. İlk kitap bittiğinde Cortazar, okura ilk çıkış uyarısını veriyor. “Hikaye bitti, gerisini okumak zorunda değilsiniz.” diyor.

Eğer devam etmeye karar verdiyseniz kağıdınızı ve kaleminizi almanızı tavsiye ederim. Bu sefer ikinci kitap 73. bölümden başlıyor ve bölüm sonunun ucunda yazan sayıya (bölüme) geri dönmenizi istiyor. Sayfalar arasında gezinerek ve daha önce okuduğunuz bölümleri tekrar okuyarak yeni bir yolculuğa çıkmış oluyorsunuz. 

Açıkçası Latin edebiyatı yazarlarının kitaplarının kolay okunmadığını düşünüyorum. Özellikle Borges ve Marquez sayesinde bu deneyimi önceden edinmiştim ve ne ile karşılaşacağımı az çok tahmin ediyordum. Bu yüzden Sek Sek, ağır ağır okunması ve düşünülmesi gereken bir kitap diyebilirim. Yılan Kulübü konuşmaları felsefe seviyorsanız dikkatinizi çekecektir.

Özellikle ilerleyen bölümlerde karşımıza çıkan Morelli karakteri, ki kendisinin Cortazar’ın alter egosunu yansıttığı karakter olarak düşünülür, sizi şaşırtacak ve düşündürecek. Kendi ruhundan izleri karaktere yediren Cortazar, kitabın içinde ete kemiğe bürünmüş olarak karşımıza çıkar.

Kitap yer yer ağır, yer yer soru işaretleri ile ilerlese de keyif alarak okuduğum bir eser oldu. Yarım bırakıldığını çok duymama rağmen şans verip okumam ve üstesinden gelmem bana güzel bir deneyim yaşattı. 

Latin edebiyatının ezber bozan yazarlarından olan Cortazar, özellikle zor kitapları okumayı ve felsefe severlere önerimdir. 

   Sevgilerimle

Visited 58 times, 1 visit(s) today
Close