Kitap okumak her birey için hiç tartışmasız faydalıdır. Kendimizi keşfetmenin, tanımanın ve ilerletmenin en etkili araçlarından biridir. Yaşadığımız çağın yüzyıllar öncesini öğrenmemizi veya tam aksine yüzyıllar sonrasını hayal etmemizi sağlar. Kimi insan bulduğu her fırsatta okur ama sayısını tutmaz; kimisi aylık okuma hedefi koyar ve onu gerçekleştirmeye çalışır. Bir de okumaya çabalayanlar ancak çabasını istediği seviyeye getiremeyip motivasyonunu kaybından pes edenler var. Buna sebep olan unsurlar aslında bellidir. Bazen kişi için doğru kitap seçilememiştir veya sayfa sayısı fazlalığı okuru sıkmıştır. Bu sebeplerden dolayı okumaya ara veren okurlara tavsiye niteliğinde sayfa sayısı az, vereceği keyif fazla olan 10 kitap derledim.

1) Yoksul Akrabalar-Liyudmila Ulitskaya

Bu 136 sayfalık kitap altı öyküden oluşuyor. Yoksul Akrabalar eseriyle Rusya’da yaşayan sıradan ve mütevazi ailelerin hayatlarına kısa bir yolculuk yapabilirsiniz. Doğal anlatımı ile hikayelerin içine kolayca girmenizi sağlayan Ulitskaya, okuyucuyu Moskova’nın soğuk sokaklarına aşina kılıyor.

2) Tek Kanatlı Bir Kuş-Yaşar Kemal

Türk edebiyatının adeta yapı taşı olan Yaşar Kemal’in, 76 sayfalık Tek Kanatlı Bir Kuş eserini okumak oldukça keyifli. Eser Anadolu insanlarının hayatından bir kesiti anlatıyor. Yeni atanan bir memurun ve eşinin yol boyunca başına gelenler samimi bir üslupla kaleme alınmış. Kendi coğrafyamızın insanını Yaşar Kemal’den okumak büyük bir ayrıcalık.

3) Aile Bağları-İrene Nemirovsky

Bu kısacık 72 sayfalık eser aile ilişkileri üzerine yazılmış. Anne evindeki aile yemeği toplantısında buluşan kardeşlerin ilişkilerini ve iç dünyalarını keşfediyorsunuz. Çıkar ve samimiyetin yarıştığı bu öyküde şaşırmamak mümkün değil. Kendinizden de bir şeyler bulabileceğiniz bu eser, sizi zaman zaman kızdıracak ve düşündürtecek.

4) Bir Çöküşün Öyküsü-Stefan Zweig

Zamanında krala yakın olan, gösterişli ve oldukça egolu Mademe de Prie’nin hikayesi oldukça hüzünlü. Gözden düşen ve sürgün edilen Mademe de Prien’in psikolojik portresi ve eski statüsüne erişebilmek için yaptığı hamleleri merak uyandırıyor. Sınıfsal ilişkiler ve saray etrafı hakkında da bilgiler alabileceğiniz bu kısa eserin de verdiği keyif oldukça uzun olacaktır.

5) İnsan Nedir?-Mark Twain

Eserde yer alan ve kitabın temasını oluşturan, yaşlı adamla bir gencin arasında geçen sorgulayıcı sohbet diyalogları, beyin fırtınası yapmanıza vesile olacak türden. İnsanlık tarihini ve yaptığımız her davranışın altında kişisel bir çıkar bulunduğunu düşünen; hatta kendince argümanlarla ispatlayan yaşlı adam, okuru oldukça şaşırtacak ve sorgulatacak. Her okuyuşta farklı farklı çıkarımlar yapabileceğiniz bu eseri defalarca okuyabilirsiniz.

 6) Palto-Gogol

Rusya’nın sınıfsal eşitsizliğini ve yoksulluğunu, memuriyetin en alt kademesinde çalışan Akakiy Akakiyeviç ve paltosu üzerinden anlatan Gogol, okuru hüzünlü bir yolculuğa çıkarıyor. Çalışmasına rağmen geçinemeyen Akakiy’in sefalet dolu yaşayışı ve başına gelenlerin sahici anlatımı, eseri bir solukta okumanızı sağlıyor.

7) 6 Numaralı Koğuş-Anton Çehov  

Bir akıl hastanesinin 6 numaralı koğuşunda insanlık dışı muamele gören hastaların yaşayışı anlatılır. Doktor Yefimiç bu çarpık sistemi düzeltmek yerine onu görmezlikten gelir. Sorunlarla uğraşmak varken çok sevdiği felsefeye vakit ayırır. Lakin bir süre sonra düzeltmediği çarpık sistem bu sefer onu mağdur eder. Çehov’un yazdığı bu akıcı eser Çarlık Rusya’yı simgeler. Kurgulanan her bir karakter aslında rejimin bir yüzüdür. Keyifle okuyacağınız bu eseri elinizden bırakmak zor olacak.  

8) Bir İdam Mahkumunun Son Günü-Victor Hugo

İdam cezası almış ve infazın gerçekleşeceği gün belirlenmiş olan bir mahkumun geçirdiği içsel süreci sarsıcı bir şekilde anlatılıyor. Öleceği tarih belli olmasına rağmen geliştirdiği “Benden önce de ölecekler var, sadece tarih bilmiyorlar” düşüncesi hikayeye farklı bir boyut getiriyor. Her kelimesiyle merak uyandıran bu eser, sizi psikolojik bir içsel yolculuğa çıkarıyor.

9) Fareler ve İnsanlar-John Steinbeck

Dünya klasiklerinin kült eserleri arasına giren Fareler ve İnsanlar iki mevsimlik tarım işçisinin hikayesini anlatır. George Milton ve Lennie Small, birbirinden tamamen farklı iki karakterdir. Bu yoksul işçilerin arasındaki karşılıksız ve samimi dostluk, bizi yer yer gülümsetip yer yerse hüzünlendiriyor. Fareler ve İnsanlar okumanın kolay, sindirmenin zor olduğu eserlerden biridir.

10) Kafka’nın Bebeği-Gerd Schneider

Berlin Parkı’nda bebeğini kaybeden küçük bir kız ağlamaktayken, iyi giyimli yaşlı bir adam küçük kızı avutur. Bu adam hayatının son zamanlarında olan Franz Kafka’dır. Bebeğin kaybolmadığını, seyahate çıktığını ve ona mektup göndereceğini söyler. Bebek adına mektup yazan Kafka, ertesi gün küçük kıza mektubu getirir ve bir süre bu mektuplar devam eder. Bebeğin mektupları hem küçük kıza hem de Kafka’ya iyi gelir. Bu ikilinin samimi ve sıcak hikayesi oldukça etkileyici.

Visited 30 times, 1 visit(s) today
Close