Yazar: 13:29 İnceleme, Kitap İncelemesi, Roman

“İnferis” Kitap İncelemesi

Bugün sizlere Mahfi Eğilmez’in polisiye kitabı İnferis’ten bahsedeceğim. Mahfi Eğilmez’i takip edenler, ekonomi konusundaki bilgi ve deneyiminden mutlaka fayda görmüş ve yeni bilgiler edinmiştir. Ben, hem kitaplarından hem de sosyal medya paylaşımlarından birçok yeni bilgi öğrendim.

İnferis, Remzi Kitabevi’nden ilk baskısını 2020 yılında yaptı. Okurlar tarafından oldukça sevilen kitap, hala yeni baskılar yapmaya devam ediyor.

Mahfi Eğilmez’in ekonomi kitaplarını okuyan bir okur olarak aynı zamanda polisiye kitap yazarı olduğunu öğrenmem açıkçası beni şaşırttı. Birbirinden tamamen farklı iki alanda yazabilme kabiliyeti, bence biraz alışılmışın dışında bir durum. Şiir, roman, öykü gibi türlerde yapılan geçişler aklıma yatsa da ekonomi ve polisiye ikilisini açıkçası ilk etapta hiç düşünemedim. Bu bağdaştıramamazlık elbette  bende önyargı oluşturmadı. Ekonomi gibi bir konuyu akıcı bir şekilde yazdığını bildiğim için, polisiye türündeki kitaplarından da beklentim yüksekti. Keza beklentilerim karşılığını buldu. Kitabın konusunu gerçekten çok sevdim.

Mahfi Eğilmez, mesleki yetkinliğini kitabında konuşturmuş. Kitap kamu ihalelerindeki yolsuzlukları araştıran maliye müfettişini ve yolsuzluklarla bağlantılı olan bir cinayeti konu ediniyor. Karanlık cinayeti aydınlatan bir polis komiserini, olaya farklı bir açıdan araştıran detaycı bir savcıyı ve yaşanan tüm çelişkileri farklı bir noktaya taşıyan gazeteciyi anlatıyor. Birbirinden farklı karakterler kitabı epey sürükleyici hale getirmiş. Mahfi Eğilmez, ekonomi konusundaki bilgisini kitaba entegre etmiş. İnferis, bir polisiye kitabı olmasının yanında aynı zamanda güzel bir kaynak olmuş.

Kitap içeriğini klasik polisiyeler gibi beklememeniz gerektiğini hatırlatmakta fayda var. Daha iyi anlaşılması için biraz detaylardan bahsetmek istiyorum: Olay, kamu yatırım ihalelerine giren Mehmet H’nin, köşkünde ölü bulunmasıyla başlıyor. Şüpheli ölüm delillerini komiser Cengiz araştırırken maliye soruşturmasını ise Müfettiş Murat yönetiyor. Hikayenin diğer karakterleri ise Savcı Selim ve Gazeteci Ali. Her ikisinin soruşturmayı katkıları epey büyük.

Kitapta polisiye konuyu derinlemesine işleyen kişi, müfettiş Murat. Şüpheli ölümde kamu ihalesi etkisi olabileceğinden dolayı bağlı olduğu kurum, cinayetin mali soruşturmasını Murat’ın yapmasını ve üst yetkililere bilgi vermesini istiyor. Soruşturma konusundaki pratikliği ve detaycılığı sayesinde çalıştığı kurumda epey başarılı bir kariyere sahip. Araştıracağı konunun devletin yetkili isimlerinin çıkacağının farkında olması Murat’ı epey endişeye düşürüyor. Soruşturma yapsa da araştırma esnasında önü epey tıkanacak ve farklı yollar denemeye çalışacak. Olayın çözümlemesinde Murat’ın bazı noktalarda yalnız kalmasına üzüldüm.

Soruşturmayı cinayet açısından yürüten kişi ise, komiser Cengiz. İşinde gayet iyi olmasına rağmen delilleri çok az. Çözmeye çalıştığı cinayet herhangi bir cinayet değil. Devlet kademelerinden cinayetin çözümü için gelen baskı ise çok büyük. Denetlenmeye çalışılması, cinayeti çözerken işine karışılması, Müfettiş Murat gibi onu da köşeye sıkıştırıyor. Müfettiş Murat’ın işbirliği çalışma teklifini reddetse de daha sonra beraber çalışmayı kabul ediyor. Baskılara rağmen beraber çok iyi iş çıkarıyorlar.

Bu cinayette baskı sınırlı kalmıyor. Savcı Selim de aynı şeye maruz kalıyor. İşin büyümemesi ve olayın kapanması için gelen dayatmalar ona da sirayet ediyor. Mesleğini uygun davranamamak canını sıksa da baş etmenin yollarını Savcı Selim de arıyor.

Gazeteci Ali aralarında en özgür olanı. Bilgiye erişiminin az olması onu durdurmuyor. Bu tarz olayları açığa çıkarmasıyla ünlenmiş olması, bazı insanların sinirlenmesine sebep oluyor. Bu gibi durumlara alışık olan Ali, baş etmenin yollarını buluyor ve tehditlere aldırış etmiyor. Bu davayı açığa kavuşturmak için bildiğini okumaya devam ediyor.

Polisiye kitaplarda genel olarak gördüğümüz şey polis, katil ve mağdur öyküsü olur genelde. İnferis’i okuduğumda soruşturmaya birden çok insanın dahil olması, her bölümde ayrı karakterlere yer verilmesi ve kendi açılarından konuyu işlemeleri hoşuma gitti. Soruşturma karakterlerinin kendi çözümlemeleri kitaba farklı bir tat katmıştı.

İkinci sevdiğim şey; dört karakter sayesinde yeni şeyler deneyimlemek oldu. Maliye soruşturmaları açısından yeni şeyler öğrendim diyebilirim. Özellikle maliye soruşturmalarında dikkat edilen noktaların çeşitliliğine epey şaşırdım. İşin mutfağını merak edenler, bu bölümleri okuduklarında keyif alacaklardır.

Kitap konusu gereği zaten epey hareketli geçiyor. Bu sebeple kolay ve hızlı bir şekilde bitirdim. Bir şeye daha değinmek istiyorum: Kitabın çıkış noktası siyasi çıkarların kirli yüzünü anlatması üzerineydi. Her ne kadar kitabın başında Mahfi Eğilmez, hayal ürünü minvalinde okuyucuya hatırlatma yapsa da buna rağmen bence kolay kaleme alınabilecek bir konu değildi. Zor seçiminden ve yazmış olduğu güzel kitabından dolayı tebrik ediyor, sizlere İnferis kitabını tavsiye ediyorum. Ek olarak sesli kitap dinlemeyi sevenler kitabı Storytel üzerinden dinleyebilirler. Hepinize bol okumalı günler diliyor ve kitapta beğendiğim alıntıları sizlerle paylaşmak istiyorum:

“Dünyada en tuhaf duygulardan birisidir; insanın yaşadığı çevreye, topluma, hatta dünyaya yabancılaşması. Bu duyguya kapılan insan bir rüzgarın önünde oradan oraya savrulan bir yaprak gibi hisseder kendisini.’’

“Bir kez yalan söylemeye başlarsanız sonuna kadar yalan söylemek zorunda kalırsınız.’’

“Vicdanı, insanın beynini rahat bırakmaz. İnsan bir suç işlemişse bunu sonsuza kadar inkar etmeyi sürdüremez, sonunda vicdanının sesine teslim olur.

“Güneş, ay ve gerçekler uzun süre saklanamaz.

 “Açık bir gerçekten daha aldatıcı bir şey yoktur. ”

 “Cinayeti araştırmak, cinayetten daha yorucudur. Cinayeti araştırmanın yoruculuğu, araştırıcının kendisini katilin yerine koyup cinayeti niçin işlediğini düşünmeye çalışmasından kaynaklanır. Cinayet işlemiş birisi için kolay bir şey değildir bu.”

Editör: Elif Türkoğlu

Visited 109 times, 1 visit(s) today
Close