“Zaman uzadıkça yılan ejderha olur,
Nefs yaşlandıkça daha kötü huylu olur.”
Fantazya ve Bilimkurgu Sanatları Derneği, Arzu Taşçıoğlu küratörlüğünde ejderha temalı bir sergi hazırladı. Farklı disiplinlerden sanatçılar Ejderha sergisinde bir araya geldi. FABİSAD sizi zengin bir kahraman kadrosuna sahip bu renkli maceraya çağırıyor.
Fantastik edebiyat ve sanatta temel figürlerden biri olarak yer alan ejderha, FABİSAD aracılığıyla ülkemizde ilk kez bir sergi konusu oldu. Doğu takvimine göre tam da ejderha yılını yaşadığımız sırada.
Tarih boyunca sayısız kültürün hayal dünyasında önemli yer edinmiş bu büyülü yaratık, günümüz sanatçılarının gözünden sergileniyor. Dünyanın her kültüründe farklı özelliklere bürünmüş, kiminde kötülüğün kiminde bilgeliğin simgesi olan ejderha, güncel sanatçıların yorumlarıyla tekrar doğuyor.
Görsel Sanatlar
Ayşe Milli, Bartu Bölükbaşı, Çağdaş Demiralp, Devrim Kunter, Drimchika, Hakan Karataş, Memo Tembelçizer, Oğuzhan Acar, Ömer Tunç, Sibel Bozkurt, Arzu Taşçıoğlu ve Sketchpunk ejderha çizimleriyle sergiye katılıyorlar.
Ayça Şen’in sergi için hazırladığı resimli şiiri, Fırat Dövencioğlu’nun dioraması, Biğkem Karavus’un heykeli ve Yıldız Şermet’in telle yaptığı üçboyutlu çalışma da sergide görülebilir.
Ejderha Kitabı
Sevin Okyay ve Arzu Taşçıoğlu, mitolojiden popüler kültüre dünyanın çeşitli ejderhalarını tanıtan, Kadim Zamanlardan Günümüze Sevdiğimiz Ejderhalar adlı bir kitap hazırladı. Kitabın elle deri ciltlemesini Sakine Akgül yaptı.
Müzik
Deniz Arcak sergi için “Biz Ejderhayken…” adlı bir ejderha şarkısı besteledi.
Sıcak Kafa ve Kübra romanlarının yazarı Afşin Kum da sergi için ejderhalı bir Erkin Koray cover’ı hazırladı.
Açılışta Deniz Arcak, Arzu Taşçıoğlu ve Afşin Kum şarkılarını canlı olarak seslendirdiler. Bu şarkılar sergidekulaklıkla dinlenebildiği gibi internetten de dinlenebilir.
Güven Erkin Erkal da sergi için bir “Ejderhalı Şarkılar Seçkisi” hazırladı.
Çizgi Roman
Fatih Danacı’nın yazdığı ve Efecan Sezer’in çizdiği, sergiye özel olarak hazırlanan Ejderha Ağıtı adlı çizgi romanın orijinal çizimi sergide görülebilir.
Minimal Öykü, Haiku ve Şiirler
Adil Öztürk, Ali Volkan Erdemir, Altay Öktem, Aslı Tohumcu, Burcu Coşkun Şengül, Bünyamin Tan, Engin Belki Yıldırım, Doğukan Karakoç, Erbuğ Kaya, Esra İlter Demirbilek, Fatih Danacı, Gizem Şimşek Kaya, Gökcan Şahin, Hakan Karataş, Jülide Kayaş, Kevser, Melodi Baç, Mercan Cebe Alper, Murat S. Dural, Ozancan Demirışık, Özlem Ertan, Sabri Gürses, Sevin Okyay, Yiğit Değer Bengi ve Yurdagül Şahin minimal öykü ve şiirleriyle sergiye katılıyorlar.
Arşiv Köşesi
Sergide, Ömer Faruk Yazıcı’nın hazırladığı, “İslam Coğrafyasının Ejderhaları” konulu bir arşiv köşesi de yer alıyor.
Resim, heykel, edebiyat ve müzik alanlarında eser veren sanatçıları Ejderha teması etrafında buluşturan sergi, Özgen Berkol Doğan Bilimkurgu Kütüphanesi’nin ev sahipliğinde, 21 Ekim-17 Kasım tarihleri arasında ziyaret edilebilir. Sergide görsel sanatçıların eserlerinin yanı sıra, yazarların şiir ve minimal öyküleri de sergi objesi olarak yer alıyor. Arşiv köşesi, sergi için özel olarak hazırlanan sanatçı kitabı ve sergi boyunca sürecek etkinlikler de ejderha temasının sanatsal analizine katkıda bulunuyor.
Etkinlikler
Sergi süresince Özgen Berkol Doğan Bilimkurgu Kütüphanesi’nde birçok sunum da yapılacak.
26 Ekim Cumartesi 15.00 Özlem Ertan – Hitit Mitolojisinde Ejderha
26 Ekim Cumartesi 17.00 Ömer Faruk Yazıcı – İslam Coğrafyasının Ejderhaları
9 Kasım Cumartesi 15.00 Sevin Okyay ve Arzu Taşçıoğlu – Kadim Zamanlardan Günümüze Sevdiğimiz Ejderhalar
9 Kasım Cumartesi 17.00 Sabri Gürses – Bilgisayar Oyunlarında Ejderhalar
10 Kasım Pazar 13.00 Arzu Taşçıoğlu – Ejderha Origami Atölyesi
10 Kasım Pazar 14.30 Javid Aliyev – Çevirmenlik, Azizlik ve Ejderha
16 Kasım Cumartesi 16.00 Rehberli Tur – Küratör eşliğinde sergi turu
Ejderha Sergisi Sanatçı Listesi
Küratör: Arzu Taşçıoğlu
Sanatçılar: Adil Öztürk, Afşin Kum, Ali Volkan Erdemir, Altay Öktem, Arzu Taşçıoğlu, Aslı Tohumcu, Ayça Şen, Ayşe Milli, Bartu Bölükbaşı, Biğkem Karavus, Burcu Coşkun Şengül, Bünyamin Tan, Çağdaş Demiralp, Deniz Arcak, Devrim Kunter, Doğukan Karakoç, Drimchika, Efecan Sezer, Engin Belki Yıldırım, Erbuğ Kaya, Esra İlter Demirbilek, Fatih Danacı, Fırat Dövencioğlu, Gizem Şimşek Kaya, Gökcan Şahin, Güven Erkin Erkal, Hakan Karataş, Jülide Kayaş, Kevser, Melodi Baç, Memo Tembelçizer, Mercan Cebe Alper, Murat S. Dural, Oğuzhan Acar, Ozancan Demirışık, Ömer Tunç, Ömer Faruk Yazıcı, Özlem Ertan, Sabri Gürses, Sakine Akgül, Sevin Okyay, Sibel Bozkurt, Sketchpunk, Yıldız Şermet, Yiğit Değer Bengi, Yiğit Köroğlu, Yurdagül Şahin
Düzenleyen: Fantazya ve Bilimkurgu Sanatları Derneği
Sergi Mekânı: Özgen Berkol Doğan Bilimkurgu Kütüphanesi
Caferağa Mah. Safa Sok. No: 20, 34710 Kadıköy / İstanbul
Sergi Tarihleri: 21 Ekim-17 Kasım
- Mahal Edebiyat Yayınevi Ofisi Açıldı - 12 Ocak 2025
- Bir Yazar Beş Soru: Mahsum Akdemir - 9 Ocak 2025
- Bir Yazar Beş Soru: Vildan Ertürk - 4 Ocak 2025