Yazar: 10:35 Kitap İncelemesi

Doğadan İlhamla, Doğayla Birlikte: “Kiremitte Alabalık – Bir Rüyanın Peşinde”

Feridun Oral’ın Kiremitte Alabalık – Bir Rüyanın Peşinde adlı eseri, yalnızca yazının değil, resmin de dile geldiği, yazarın kendi sade üslubunu, doğadan aldığı ilhamla bir araya getirdiği eserleriyle süslediği bir anlatıya dönüşürken, ufak detaylarda kalmış ayrıntıların ya da tam tersine, sonsuz bir ufukta sürekli bir devinim içindeki doğanın, insanın zihninde neler uyandırabileceğini gösteren bir sanat kitabı olarak da nitelendirilebilir. 

14. yüzyılda İtalya, mevcut durumundan asırlar önce Roma İmparatorluğu’nun çöküşüyle birlikte, 19. yüzyıla kadar toparlanması güç bir konumdaydı. 5 ile 15. yüzyıllar arasında siyasi bir otoriteden uzak, tamamen “şehirlerarası” savaşlarla birbirini yiyen bir ülkeydi. Orta Çağ, İtalya’yı erken basmış, “Geç Orta Çağ”da ise ülke Kara Veba salgınıyla kırılıp geçerken, aynı toprakların evlatları, birbirini kılıçtan geçiriyordu. Bir tarafta bunlar yaşanırken diğer tarafta Dante Alighieri, ebedi eseri İlahi Komedya’yı yazmaya başlamıştı. Fatih Sultan Mehmet, İstanbul’u fethedip tüm dünyanın tarihini değiştirmişti. Leonardo Da Vinci dünyaya gelmişti. Matbaa icat edilmiş, Gutenberg İncil’i basmaya başlamıştı. Yine bu zaman zarfında, 1467 yılında, Toskana kırsalının börtü böcek kaynayan pastoral ortamında, Felicio O. adlı bir çocuk dünyaya gelmişti. Türkiye’nin en önemli çok yönlü sanatçılarından Feridun Oral’ın Yapı Kredi Yayınları etiketiyle yayımlanan Kiremitte Alabalık – Bir Rüyanın Peşinde adlı kitabı, tamamen kurgusal kişiler ve olaylarla kitabın ana karakteri Felicio O.’nun yine kurgusal yaşam öyküsünden yola çıkarak, okuru Rönesans İtalya’sına götürürken, doğa tutkusunun sanatla bir araya geldiği, Feridun Oral’ın fırçasından çıkan resimlerle şölene dönüşen bir anlatı sunuyor. 

1467 yılında doğan çok yönlü bir sanatçı olan Felicio O.’nun hikâyesini merkezine alan kitap, küçük Felicio’nun büyükbabasından yadigâr, “Kuşlar, böcekler ve çiçekler doğanın şiirinin birer parçasıdır” düsturunu şiar edinerek doğayı oluşturan tüm unsurları muazzam bir düş gücüyle eserlerine yansıtmasını anlatıyor. Felicio O.’nun, babasından dedesine, annesinden büyükannesine kadar sanat sınıfına dahil olabilecek tüm yeteneklerle bezeli bir aileden, doğuştan sanatçı olarak dünyaya gözlerini açmasının avantajı da bunlara eklenince, genç Felicio için doğa, renkler, hayal gücü, duyguların dışa vurumuyla harmanlanan bir hayat başlar. Sırtını yasladığı Rönesans’tan da referanslar alan Felicio O.’nun eserleri arasında dolaşırken, kıştan kalan bamyalar, insan elinden çıkması mümkün olmayan mühendislik harikası arı kovanları ve kuş yuvaları bize bu yolculukta eşlik eder. 

Feridun Oral’ın “Kiremitte Alabalık – Bir Rüyanın Peşinde” adlı eseri, yalnızca yazının değil, resmin de dile geldiği, yazarın kendi sade üslubunu, doğadan aldığı ilhamla bir araya getirdiği eserleriyle süslediği bir anlatıya dönüşürken, ufak detaylarda kalmış ayrıntıların ya da tam tersine, sonsuz bir ufukta sürekli bir devinim içindeki doğanın, insanın zihninde neler uyandırabileceğini de gösteren bir sanat kitabı olarak da nitelendirilebilir. 

Feridun Oral, Kiremitte Alabalık Bir Rüyanın Peşinde, Yapıkredi Yayınları,İstanbul, Şubat 2026.

Editör: Melike Kara

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Close