Yazar: 14:03 Kitap, Kültür, Röportaj

Bir Yazar – Beş Soru: Onur Özkoparan

Sayın Onur Özkoparan, “Bir Yazar Beş Soru” isimli yazı dizimize katıldığınız için teşekkür ederiz. Yazı dizimiz önceden belirlenmiş ve isim ayırt etmeksizin yazarlara yönelttiğimiz beş kısa ve net sorudan oluşuyor. 

1- Onur Özkoparan kimdir? 

Merhaba, 1986 yılında İstanbul’da doğdum. Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği bölümü mezunuyum. Yine Marmara Üniversitesinde Spor Eğitimi alanında yüksek lisansımı tamamladım ve ikinci üniversitede (açık öğretim) felsefe bölümünü bitirdim. Mezun olduktan bir süre sonra, Van’a öğretmen olarak atandım. Sade Edebiyat Dergisi (2014-2016) Tabure Kültür Sanat, Baykuş Edebiyat Dergisi ve Mahal Edebiyat’ta çeşitli öykülerim, şiirlerim, incelemelerim yayımlandı. 2020 yılında KDY aracılığıyla Vasat Adamın Maceraları ve 2021 yılında da Mırıldanmalar isimli öykü kitaplarım yayımlandı. Halen İstanbul’da bir lisede öğretmenliğe devam etmekteyim ve Mahal Edebiyat’ta editörlük yapmaktayım. 

Onur Özkoparan

2- Mırıldanmalar isimli öykü kitabını neden yayımladınız? 

Bu kitabın içinde yer alan öykülerden bazıları benim hayatımla doğrudan ilintili aslında. Özellikle, Lağım Kokusu ve Lojman öyküleri. Başkaları için çok sıra dışı şeyler olmasalar da yaşanılan şeyleri biraz da edebiyatın gücüyle harmanlayarak nasıl kaleme alacağımı görmek istedim. Başka bir açıdan baktığımızda da yaşanılanların etkisine verdiğim tepkinin sonucu olarak ortaya çıkan bir kitap oldu diyebilirim.  

3- Neden okuyorsunuz? 

Bence bu sorunun cevabı insanda dönem dönem değişkenlik gösterebiliyor. Okumaya başladığım çocukluk dönemlerinde farklı hayal dünyalarında gezinmenin verdiği hazdan ötürü okurken, üniversite yıllarımda daha fazla kültürlenme için okuyordum. Üniversite bitimine doğru felsefeye olan ilgimin artması ile o alandaki kitapları okumaya yoğunlaştığımda da kuramları öğrenmek için okuyordum. Şimdilerde ise okumamın en büyük sebebi daha iyi yazabilmek. Esasında her şey karşılıklı. Ben kitaplara zamanımı veriyorum, onlar da bana haz, bilgi ve daha iyi yazabilme fırsatı veriyor.

4- Neden yazıyorsunuz? 

Ortaokula gittiğim dönemlerde ve lisenin ilk yıllarında sıkı bir Stephen King hayranıydım. King’in neredeyse tüm kitaplarını okumuştum ve onun dilini, tarzını taklit eden öyküler yazıyordum. Aslında taklit ettiğim kişi çevirmendi. Bunu daha sonra anlamıştım. Dünya klasiklerini okumaya başladığımda yazdığım şeylerin taklit olduğunu fark etmeye başladım. Uzun bir süre yazmadım. Sadece okudum. Üniversitede ara sıra deneme yazsam da düzenli olarak yazmaya 2013 yılında başladım. Kendimi henüz bir yazar olarak görmüyorum. Belki ilerde bir gün… Yazmamın en büyük sebebi, işe yarar hissettirmesi diyebilirim. İnsanların zihinlerine misafir olmanın verdiği haz da bir başka sebep…    

Mırıldanmalar, KDY

5- Hayatın amacı sizce ne olmalı? 

Hayatın amacının, insanın diğer canlılar ve doğa karşısında kendisini ayrıcalıklı pozisyonda görmesinin önüne geçmek olması gerektiğini düşünüyorum. Bu doğanın ve diğer canlıların sömürüsüne yol açıyor. İnsanlar doğayı ve hayvanları, kendi istekleri doğrultusunda, hatta bazen popüler kültür için kullanıyor. Bence bu tamir edilmesi gereken bir şey, fakat zor.  Varoluşçu felsefe birçok insan tarafından tamamen bencillik olarak algılandı ve bu çeşitli etik sorunlar doğurdu. İnsanın biricikliği ve önce kendisine, sonrasında başkalarına karşı sorumlu olduğu öğretisi, dinamizminden koparıldı. İnsanın hayatta başkalarına faydası dokunmayabilir, fakat zararının da dokunmaması gerektiğini düşünüyorum.    

Visited 14 times, 1 visit(s) today
Close