Can Yiğit Tunçman kimdir?
21 Şubat 1985 tarihinde İstanbul’da doğdum. Marmara Üniversitesi Almanca Öğretmenliği bölümünü bitirdikten sonra İstanbul Kültür Üniversitesi’nde İngiliz Dili ve Edebiyatı okudum, İstanbul Aydın Üniversitesi’nde de aynı bölümde yüksek lisans yaptım. 2021 yılında yayımlanan ve harf ve rakamları yönetme özelliğine sahip bir yazarın esrarengiz hikâyesini anlattığım romanım Yazcan Yazıoğlu ile edebiyata adım attım. Kitabım İngilizce, Almanca, Fransızca, Romence, İsveççe, Arapça, Yunanca ve Malaycaya çevrildi.
Aynı zamanda kısa öyküler ve şiirler de yazdım. Şiir öykü ve roman edebiyatın biçim olarak çok farklı türleri olsa da anlam arayışı ve estetik anlamda ortak noktaları çoktur. Bu bakış açısıyla edebiyatın her alanında eserler vermek için aklımı hep sözde ve yazıda tutmaya çalıştım. Şiirlerim İngilizce, Almanca, Fransızca, Makedonca, Malayca, Lehçe, Sırpça ve Yunancaya çevrildi ve bu ülkelerdeki önemli dergilerde yer aldı, Versopolis tarafından desteklendi. 2023 yılında Struga Şiir Akşamlarında (Struga Poetry Evenings) şiirlerimi okuma fırsatına eriştim. Bana ilham veren, doğup büyüdüğüm şehir İstanbul’da yazı çalışmalarıma devam etmekteyim.
Şiirin Tersi isimli kitabı neden yayımladınız?
Şiirde biçim ve üslup kadar anlam ve estetiğe de önem veririm. Yazdığım dizeler çok anlamlı kelime oyunlarıyla süslenmiştir. Bu farklı şiir anlayışını şiir severlerle paylaşmak, şairlere, yeni şiirlere ilham olabilmek, insanları şaşırtmak için yayınladım.
Neden okuyorsunuz?
Kitap okumak bir çeşit bağımlılıktır. Kitapları ya çok seversiniz ya da ömrünüz boyunca hiç kitap okumazsınız. Kendimi geliştirmek, yeni bir şeyler öğrenebilmek ve bu öğrendiklerimden yeni bir şeyler ortaya koyabilmek için okuyorum. İyi bir okur olmadan iyi bir şeyler yazmak zordur. Edebiyat insanlık tarihi boyunca üst üste konularak oluşturulmuş çok katmanlı bir yapıdır aslında. Ben de bu yapıyı anlayabilmek için okuyorum.
Neden yazıyorsunuz?
İnsan anlamsız bir hayat yaşamaktan korkar ve yaşadığı hayat boyunca kendini ifade etmeyi ister. Bu içten gelen bir histir ve tüm insanlarda vardır. Edebiyat ise insanın kendini ifade edebileceği en güzel alanlardan biridir, keşfe açıktır, bilimdir. Üniversitede edebiyat okuduğum için, bazen alana katkı yapma kaygısı olan bir akademisyen gibi bazen de okuduğu bölümden mezun olan bir kişinin o alanda çalışma isteği ve azmiyle yazarım. Tabi bu motivasyon yazar ve şair olmak için yetmez. Kurduğum güzel cümlelerim, estetik, şaşırtıcı ve farklı edebi yaklaşımlarım olduğunu düşündüğüm için de yazarım.
Hayatın amacı sizce ne olmalı?
İyi bir insan olmak.
- Bir Yazar Beş Soru: Mahsum Akdemir - 9 Ocak 2025
- Bir Yazar Beş Soru: Vildan Ertürk - 4 Ocak 2025
- Haldun Taner Öykü Ödülü’nde Kısa Liste Açıklandı! - 19 Aralık 2024