Celine Lamour Crochet’in yazdığı Küçük Hasır Şapka, Feridun Oral tarafından resimlendirildi. Çevirisini Korkut Erdur’un yaptığı bu eser, Yapı Kredi Yayınları tarafından çocukların beğenisine sunuldu.
Celine Lamour Crochet’in kitapları birçok dile çevrildi. Küçüklerin sevdiği hikâye ise gerçekten çok samimi. Kitabın yaş aralığını belirlemek göreceli olduğu için burada şahsi kanaatimi söylemem daha doğru olacaktır. Kitabın yetişkin eşliğinde veya ilkokul çocuklarının okuyabileceği yaş aralığında olduğunu düşünüyorum.
Çocuk kitaplarında anlatım tarzlarına baktığımızda didaktik unsurlar çok dikkat çeker. Çocuklara ders vermek, kendimizce bildiğimiz doğruları çocuğa göstermek gibi birçok hedefle kaleme alınan kitaplar var. Bu kitaplarda özne bellidir. Karakter kendini, sorunlarını, sorun karşısında çözümlerini eğlenceli bir dille anlatmaya çalışır. Didaktiklik oranı kitabın eğlence seviyesini, aynı zamanda çocuğun kitaba olan ilgisini belirler. Kitaplar her zaman bir şey öğretmek zorunda değildir. Eğlendirmek, biraz düşündürmek için de yazılabilir. Küçük Hasır Şapka bence küçük, düşündürücü bir kitap olmuş.
Konusu
Kitap, küçük hasır şapkayı anlatıyor. Hasır şapka mutludur ve sahibi Lena’nın başında keyfi yerindedir. Onunla dış dünyayı tanır. Güneşlenir, gezer, eğlenir. Bir gün Lena, küçük hasır şapkasını unutur. Küçük hasır şapkayı rüzgarlar uzaklara götürür. Başına türlü türlü işler gelir.
Bu samimi hikâyeyi gerçekten keyifle okudum. Karakterlere söz verilmeden sıcacık bir hikâye oluşturulmuş. Biraz hüzünlendirici tarafı vardı. Özellikle ben o yönünü sevdim.
Resimleme
Kitabın metin kısmına nazaran daha fazla gözü doyuran ve hikâyeyi tamamlayan çizimlere ise bayıldım. Feridun Oral, çok sevdiğim bir çizer. Natürel renk tonları, nostaljik bulduğum temaları, çalışmalarını severek takip ederim. Karakterlerine insansı özellik vermeyip olduğu gibi yansıtması kitap çizimlerine daha organik bir bakış açısı getiriyor. Özellikle küçük hasır şapkanın aşama aşama değişimini görmek gerçekten çok keyifliydi.
Yetişkinlerin temel görevi çocukları hayata hazırlamak. Mükemmel bildikleri dünyanın gerçek koşullarını güvenle anlatabilmek, çocuk kitapları ile mümkün. Bu sebeple ben sevgili küçüklere bu kitabı gönül rahatlığı ile öneriyorum. Her üzüntünün arkasından yeni bir güzellik geleceğini bu hikâye ile çok iyi anlayacaklardır.
Sevgilerimle.
Editör: Enes Yılmaz
- “İnferis” Kitap İncelemesi - 9 Ağustos 2022
- Mahfi Eğilmez ile Söyleşi - 1 Ağustos 2022
- “Küçük Hasır Şapka” Kitap İncelemesi - 25 Temmuz 2022