Kemal Sunal Türk filmlerinde can verdiği karakterlerle en komik oyuncu olmayı başarmıştır. Filmlerindeki ön plana çıkan Şaban karakteri yoksullara yardım eden hem komik hem kahraman olmayı harmanlamış bir karakter olmuştur. Kemal Sunal bu filmleriyle toplumun sorunlarını komediyle buluşturup hafızalardaki yerini almıştır. En iyi Kemal Sunal filmlerini listelediğimiz bu yazımızı sizlerle paylaşıyoruz.
1. Köşeyi Dönen Adam
Müjdat Gezen ile Umur Bugay’ın kaleminden çıkan Atıf Yılmaz’ın yönetmenliğindeki bu filmin başrollerinde Kemal Sunal, Ali Şen ve Meral Orhonsay yer almakta. Paranın toplumsal ilişkilerdeki çürütücü yanıyla birlikte, gericilikle para arasındaki bağın çok net gösterildiği bir filmdir. Ana karakter olan Âdem, kısa yoldan zengin olmanın hayalini kurarken ABD’de yaşayan amcasından kalan miras onun için bir dönüm noktası olmuştur. Uyanışına neden olan gelişmeler kendi emeğinin kıymetini anlamasına neden olmuştur. 1978 yılına ait olan bu film, içerisinde politik mesajlarında verildiği Kemal Sunal filmlerinden bir tanesidir.
2. Kibar Feyzo
İhsan Yüce’nin hem senaryosunu yazıp hem de oyuncu kadrosunda yer aldığı bu filmin yönetmeni Atıf Yılmaz’dır. Başrollerinde Kemal Sunal, Şener Şen, Müjde Ar ve Adile Naşit’in olduğu köylerdeki ağalık sistemine getirdiği eleştirilerle büyük ses getirmiştir. İçerisinde kullanılan replikleri, günümüzde dahi birçok insanın şaka yaparken kullandığına tanık olduğumuz önemli bir komedi filmidir. Topraksız köylünün yoksulluğu, ailedeki kadının yeri ve başlık parası köydeki yaşayanların ağaya olan korku ve muhtaçlıkları, hepsi birlikte hayatın kendisini oluşturmakta. Feyzo durmadan ağayla karşı karşıya gelip köyden kovulmakta, her kovuluşunda İstanbul’a giderek orada çalışıp, her gidişinde farklı şeyler öğrenmekte ve bunu kendi köyünde uygulamaya çalışmaktadır. Kent ile köy arasındaki sosyal, kültürel, ekonomik farklılıklar ve o dönemin siyasi atmosferiyle birlikte kentlerde ortaya çıkan hak arayışlarındaki artış Feyzo’yu cesaretlendirmekte; ama onun bu cesareti hep ağanın uyguladığı baskıyla birlikte sonuçsuz kalmaktadır. Maho Ağa tek başına bütün köye hükmetmektedir. Ağa filmin sonunda Feyzo tarafından öldürülmekte, Hâkim karşısında Feyzo’nun ifadesi ise şu olmaktadır: “Ben Maho Ağa’yı öldürmüşüm, ama yerine gelen ağa Maho Ağa’yı aratır olmuştur.
3. Salako
1974 yapımı bu film Kemal Sunal’ın ilk başrol oynadığı filmdir. Senaryosunu Sadık Şendil ve Ertem Eğilmez yazmıştır. Yönetmenliğini Atıf Yılmaz’ın yaptığı bu filmin başrollerinde Kemal Sunal ile birlikte Meral Zeren vardır. Salo, ağanın yanında yanaşmadır. Zalim ağa hem köylünün hem de Salo’nun canına okumaktadır. Salo’nun kalbi ağanın kızı Emine’ye düşmüştür. Ağa ise kızını yaşı bayağı geçmiş Reşit Ağa’ya verip gücüne güç katma peşindedir. Reşit Ağa da tefecilik yaparak köylüye faiz ile para verip köylünün kanını emmektedir. Bir de ağaların beslemesi olan eşkıya Hamido filmin ana karakterlerini oluşturuyor. Ağanın kızı Emine Salako’yu kandırıp Hamido’ya kaçıyor. Bu kaçış esnasında yaşanan tesadüfler sonucunda yeni bir eşkıya doğuyor. Salako efsaneye dönüşürken iyilerin dostu, kötülerin düşmanı oluyor.
4. Zübük
Not: Yasaklı olduğu için diğer Kemal Sunal filmleri gibi restorasyonlu değildir.
Aziz Nesin’in romanından esinlenilen, senaristliğini Kartal Tibet’in yaptığı Atıf Yılmaz’ın yönettiği politik içeriği ağır olan bir filmdir. Başrollerini Kemal Sunal ve Nevra Serezli paylaşmıştır. Bu film Türkiye’de sağ siyasetin zengin olmak için bir araç haline dönüştürülmesini ve bu uğurda her türlü yolun mubah sayılmasını gözler önüne sermiştir. Din ile siyaset ilişkisinin öneminden, hizmet alabilmek için rüşvetin olmazsa olmaz olduğu gerçeğine kadar birçok başlık filmde işlenmiştir. Yasaklı Kemal Sunal filmi dersek yanılmayız.
5. Yüz Numaralı Adam
Osman Faik Seden’in senaryosunu yazıp yönettiği Kemal Sunal ile Oya Aydoğan’ın başrollerinde oynadığı bu filmde, saf ve işsiz bir gencin tesadüf eseri reklam yüzüne dönüştürülmesinden sonra yaşananlar anlatılıyor. Halkın içerisinden bir ismin ürünlerin tanıtımını yapıp satışları artırması, ancak ürünlerin kalitesizliğinin ortaya çıkması ve bu durumun sonuçlarının reklam yüzüne yansımasıyla birlikte, halkın daha fazla para kazanmak için patronlar tarafından kazıklanması neticesinde yaşanan trajik gelişmelerin komik olaylara dönüşmesi filmi ilgi çekici bir hale getiriyor.
6. Davaro
Kartal Tibet’in yönetmenliğindeki filmin başrollerinde Kemal Sunal, Şener Şen, Adile Naşit ve Ayşen Gruda’nın yer aldığı, kan davasının işlendiği ve bu işleyişe komedinin yedirildiği yine ağalık sistemine getirilen eleştirinin ön plana çıktığı bir film olarak ön plana çıkıyor.
7. Tosun Paşa
Yönetmenliğini Kartal Tibet’in yaptığı, senaryosunu Yavuz Turgul’un yazdığı başrollerinde Kemal Sunal, Şener Şen, Ayşen Gruda ve Adile Naşit’in yer aldığı bu film 19. yüzyılda Mısır’da bulunan İskenderiye’nin en kıymetli yerlerinden olan Yeşil Vadi yüzünden kavgaya tutuşan iki aileyi işliyor. Tellioğulları’nın uşağı olan Kemal Sunal’ın sahte Tosun Paşa yapılması ve sonrasında yaşanan olaylar, filmde komik repliklerin artarak devam etmesini sağlıyor.
8. Deli Deli Küpeli
1986 yılında çekilmiş bir filmdir. Yönetmenliğini Kartal Tibet’in yaptığı, senaryosunu Osman Faik Seden’in yazdığı ve başrollerini Kemal Sunal, Melike Zobu ve Yaman Okay’ın paylaştığı bu film; yine tesadüflerin birbirini izlediği, bu tesadüfler sonucunda sahte Kaymakam’ın birçok şeyi değiştirdiği küçük bir yerleşim yerinde üç beş tüccarın yaşamı belirlediği ilişkiler yumağının anlatıldığı dikkat çekici bir eserdir.
9. Umudumuz Şaban
Gecekondu mahallesine musallat olan zengin iki müteahhittin karşısında kurtuluş arayan mahallelinin yardımına kovboylara meraklı Şaban yetişir. Şaban bu iki zengini dize getirirken, mahallenin de muhtarı olur. Filmin başrollerinde Kemal Sunal ve Serpil Nur yer alırken yönetmenliğini Kartal Tibet, senaristliğini Suphi Tekniker, Reha Yurdakul, Bülent Oran yapmıştır.
10. Şark Bülbülü
Film başlık parası ve ağanın köylüye zulmü sonrası ana karakter Şaban’ın soluğu İstanbul’da alıp para kazanmak için verdiği uğraş sonucu, tesadüfe bağlı ünlü bir şarkıcı olmasıyla birlikte gelişen olayları anlatıyor. Yönetmenliğini Kartal Tibet’in yaptığı, senaryosunu İhsan Yüce’nin yazdığı, başrollerini Kemal Sunal ile Ayşen Cansev’in paylaştığı bir filmdir.
- “Sistemin Çarkı” Yine Aynı Yöne Dönüyor - 25 Temmuz 2024
- Erbaneden Çıkan Sadece Ses mi? - 25 Ağustos 2023
- Akıllara Kazınan On Kemal Sunal Filmi - 13 Haziran 2021