Yazar: 17:15 Röportaj

Mahfi Eğilmez ile Söyleşi

Polisiye kitaplarınızda aynı zamanda mesleki yetkinliğinizin temalarını hissettim. Bu temalarkendiliğinden mi gelişti yoksa özellikle olması için dikkat mi ettiniz?

Bu yalnızca benim için mi geçerli yoksa herkes için mi geçerli bilmiyorum ama ben yazdıklarımda bildiğim ve öğrendiğim konuları, gezdiğim, gördüğüm yerleri kullanıyorum. Bildiğim, öğrendiğim konular da kuşkusuz daha çok maliye ve ilişkili konularla ilgili. Öte yandan polisiye romanların büyük çoğunluğu cinayet, hırsızlık, intikam ya da benzeri suçlar üzerine yazılıyor, farklı boyutları ele almıyor. Ben romanlarımda siyasal ve mali konuları da ele alarak romana farklı boyutlar katmayı tercih ediyorum. Mesela kuzey ülkelerinde sadist cinayetler, seri katiller, vahşet olguları çok yer alıyor. Çünkü o toplumlarda yolsuzluk, siyasetçi-iş insanı ilişkisi, mali suçlar çok yaygın değil. Oysa bizde asıl yaygın olanlar bunlar. Ben de bu temaları işlemeyi tercih ettim.

Dergimizi yazarlık yolunun başında olan veya yazmak isteyen arkadaşlarımız da takip ediyor. Yolun başında olan yazarlara veya yazmayı düşünen okurlarımıza verebileceğiniz tavsiyeler var mı?

İki tavsiyem olabilir. Her şeyden önce çok okumaları gerekiyor. Ayrıca yazmayı düşündükleri konuyu zihinlerinde oluşturduktan sonra o konularda yazılmış kitapları, incelemeleri okumaları şart. Bir yandan da yazmaya başlamaları lazım. Benim Kendime Yazılar bloğunun adı gerçekten uzun süre kendime yazdığım için öyle oldu. Düşündüğüm şeyleri yayınlamak amacıyla değil, kendimi geliştirmek amacıyla yazdım. Sonra o yazdıklarım, gerek başka yazılarımın gerekse kitaplarımın temelini oluşturdu. Hala aynı yöntemi uyguluyorum. Aradan biraz zaman geçince yazdıklarımı yeniden okuyorum ve nerelerde hata yaptığımı, nereleri eksik bıraktığımı görüyor ve oraları tamamlıyorum. İnsanı okumak kadar geliştiren bir şey yazmak. Yazmadan hataları görmek mümkün değil.

Okurlarımız yazarlardan gelen kitap tavsiyelerini çok seviyorlar. Onlara tavsiye edebileceğiniz kitaplar var mı?

Kendime Yazılar blogumda zaman zaman kitap önerileri veriyorum. Dilerseniz burada mutlaka okunması gerektiğini düşündüğüm birkaç kitabı sıralayayım:

1) Albert Camus: Yabancı. 2) Fyodor Dostoyevsky: Suç ve Ceza. 3) Antoine de Saint Exupery: Küçük Prens. 4) Ivan Turgenyev: Babalar ve Oğullar. 5) William Golding: Sineklerin Tanrısı. 6) Ray Bradbury: Fahrenheit 451. 7) Stefan Zweig: Dünün Dünyası. 8) Ahmet Hamdi Tanpınar: Saatleri Ayarlama Enstitüsü. 9) Jose Saramago: Kabil. 10) Dino Buzzatti: Tatar Çölü.

Gençlerimiz sizce finansal okur yazarlık konusunda başarılı mı? Bu alanda gelişme sağlayabilmek için sizce neler yapmalılar?

Son dönemlerde finansal okur yazarlık konusu oldukça ilerledi. Gençlerimiz bu konuya eğiliyorlar. Ne var ki asıl sorunumuz, analiz yapmayı bilen genç sayısı çok az. Finans konuları sadece okur yazarlıkla olacak bir iş değil. Gençlerimizin okumanın yanı sıra, okuduklarını analiz edecek bir gelişim sağlamaları gerekiyor. Bu da dediğim gibi yazma ile gelişiyor. Mesela enflasyon oranı açıklandığında bu konudaki verileri ve haberleri ele alıp kendi görüşlerini içeren bir sayfalık bir yazı yazarlar ve sonra bu yazıyı gözden geçirirlerse analiz yetenekleri gelişir. Tabii bunu sürekli yapmak lazım.

 Tüm yazdığınız kitaplar arasında sizde yeri ayrı olan bir kitabınız var mı?

Evet, Değişim Sürecinde Türkiye, ekonomiyle sosyolojiyi bir arada harmanlayıp geniş bir Türkiye analizi yaptığım kitap oldu. Çok beğenildi. Açık söyleyeyim ben de beğendim. Orada yaptığım analizlerin bazıları ahbap çavuş demokrasisi gibi, esnaf iktidarı ve egemenliği gibi, irrasyonelliğin rasyonelleştirilmesi gibi  tümüyle özgün analizlerdi. O nedenle o kitabımı farklı bir yere koyuyorum.

Polisiye kitaplarınızı yazarken nelere dikkat ediyor ve ne tür kaynaklardan faydalanıyorsunuz?

Polisiye roman, zor bir tür. Çözülmesi gereken karmaşık, çok boyutlu bir bilmece inşa ediyorsunuz. Bütün bu karmaşık örgüye, birbiriyle iç içe geçmiş olaylara ve çok sayıda kişiye karşın bunların hepsinin belirli bir tutarlılık içinde kurgulanması gerekiyor. Polisiye roman okuyucusu diğer tür romanların okuyucusuna göre çok daha titiz ve dikkatli bir okuyucu tipi. En ufak bir tutarsızlık veya hatayı (yazım hatası dâhil) derhal buluyorlar. Onun için yazdıktan sonra defalarca okumak ve düzeltme yapmak gerekiyor. Romanda geçen bazı teknik ve hukuki durumlar için Google’dan yararlanıyorum. Yine de çözüm bulamazsam tanıdığım uzman arkadaşlarıma soruyorum.

Şu an yürüttüğünüz ve sevenlerinize ön bilgi verebileceğiniz yeni bir çalışmanız var mı?

Bitirdiğim bir kitabım var. Bu kez roman değil, bilimsel bir kitap: Yapısal Reformlar ve Türkiye. Uzun süredir bu konu üzerinde düşünüyorum, yazıyorum, okurlarla tartışıyorum. Yazdıklarımı da toparlayıp bir süredir üzerinde çalıştığım kitabımı bitirdim ve yayınevine yolladım. Birkaç aya kadar piyasaya çıkar diye tahmin ediyorum.

Yazım tarzını kendinize yakın bulduğunuz veya beğendiğiniz bir yazar var mı?

Yazım tarzından etkilendiğim birçok yazar var: Albet Camus’nün yazım tarzını severim. Arthur Conan Doyle’un özellikle Kızıl Dosya’daki Sherlock Holmes’in ortaya çıkışında kullandığı tekniği, Maurice Leblanc’ın Arsene Lupin tiplemesinin yer aldığı romanlarındaki tarzı beğenirim. Edgar Allen Poe’nun bazı öykülerindeki dehşet ve gerilim hoşuma gider. Ama tek bir yazarın stilinden etkilendiğimi söyleyemem. Hepsinden parça parça etkilenmişimdir mutlaka.

Mahfi Eğilmez 1950 yılında İstanbul’da doğdu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin İktisat ve Maliye bölümünden mezun oldu. Maliye müfettişi olarak kamu görevine başladı. Başmüşavirlik göreviyle Amerika’da bulundu. Kamu kesiminde her kademede görev yaptıktan sonra 1997 yılında Hazine Müsteşarı iken istifa ederek özel sektöre geçti ve finans kurumlarında yönetim kurulu üyesi ve başkanı olarak görev aldı. 2006 yılında tam zamanlı işlerinden ayrıldı. Radikal gazetesinde uzun bir süre köşe yazarlığı yaptı. NTV televizyon kanalında yorumculuk yaptı. Halen Altınbaş Üniversitesinde öğretim üyesi olarak ders vermeye devam ediyor. Bu başarılı kariyerinin yanı sıra birçok makale ve 22 kitap yayımladı. Daha detaylı bilgi edinmek ve içeriklerinden faydalanmak isteyenler https://www.mahfiegilmez.com web sitesini ziyaret ederek faydalanabilirler.

Editör: Elif Türkoğlu

Visited 47 times, 1 visit(s) today
Close
Exit mobile version