İdil Gürsel Himmetoğlu kimdir?
Yazma ve okuma sevdalılarından biriyim. Asıl mesleğim gazetecilik. Ancak hayat beni çok farklı noktalara getirdi. Hayatımın çeşitli dönemlerinde motorcu, âşık, anne, ilaç sektörü çalışanı, patron oldum. Şu anda organizasyon işi yapıyorum. Görsel sanatlar en büyük zevkim. Şiir, resim, heykel ve öykü ile uğraşmak ana uğraşlarım. İstanbul Zekeriyaköy’de yaşayan İzmirli çatlaklardanım da diyebilirim.
Kozmonot Apartmanı’nda İlginç Bir Davet isimli kitabı neden yayımladınız?
Öyküleri büyük emekle yazdım. Zihnimin hiç ziyaret edilmeyen alanlarında kimler yaşıyormuş şaşırdım. Her öykü son şeklini bulana dek birçok kere değişti. Hele Kozmonot Apartmanı’nda İlginç Bir Davet ilk hali ile bir deprem öyküsü idi. Öyküleri dergi ve dijital mecralara yolladım. Zaman zaman yayınlandı. Özlem Küçük, Özlem Öztürk, Berrin Aral, Melih Günaydın, Ufuk Tekin, Macit Selekler gibi öyküde çok güvendiğim arkadaşlara danıştım. Sağ olsunlar beni cesaretlendirdiler. Sonra da uzun bir düzenleme dönemi geçirdim. Kendime olan inancım olduğu için, yazdıklarımı daha fazla kişiyle paylaşmak için yayımlama kararı aldım.
Neden okuyorsunuz?
Hikâyelere olan inancım ve sevgimden okuyorum. Her karakter beni yaratma sürecinde bir döngüye çıkartıyor. Onlarla beraber ben de evriliyorum. Bazen ters köşe olsam da yine de yaşam, edebiyat ve hikâyeler olmadan çok sıkıcı olurdu, biliyorum.
Neden yazıyorsunuz?
Farkına varmadığım hayat günlüklerinin gün yüzüne çıkması için kendimle bir zorlayıcı yolculuk yazmak. Sonuçta ortaya hiç aklıma gelmeyecek benden olan ama bağımsız bir kimlik çıkıyor. İşte o kimliklere dokunmak, onlarla solumak hoşuma gidiyor.
Hayatın amacı sizce ne olmalı?
Hayatın amacı birbirimizi ve heveslerimizi anlayışla, hoşgörüyle sarmalamak, kötü olan dünyamızda acının daha az hissedilir olması için yaşamla çeşitli oyunlar oynamak olmalı. Çünkü dünya bu şekliyle giderek daha katlanılmaz bir hale geliyor. Güzellik ve mutluluğu teşvik etmek için yalnız olanların ellerinden tutmak, karşılıksız sevgi ve dostluğu başucumuza koymamız gerektiğini hissediyorum.
- Bir Yazar Beş Soru: Yonca Tandoğan - 5 Aralık 2024
- Onur Özkoparan Editörlük Atölyesi Başlıyor! - 20 Kasım 2024
- Bir Yazar beş Soru: Bilal Aydın - 17 Kasım 2024